Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.12.2022.

Obuka za štabne oficire u mirovnim operacijama



U bazi „Jug“ kod Bujanovca prethodne tri nedelje je realizovan međunarodni kurs za štabne oficire Ujedinjenih nacija, koji su pohađali pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i oružanih snaga iz osam stranih zemalja.

Organizator kursa je Centar za mirovne operacije Operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije, a polaznici su se tokom tronedeljne obuke osposobljavali za rad na štabnim dužnostima u mirovnim operacijama u skladu sa procedurama i standardima Ujedinjenih nacija.

Program obuke je modelovan tako da obuhvata osnovne aspekte funkcionisanja integrisanih misija UN, upoznavanje sa procesom planiranja u vojnoj komponenti misije, štabnim funkcijama i procedurama, a značajan deo kursa bio je posvećen razmatranju iskustava iz učešća u aktuelnim mirovnim operacijama. 

Centar za mirovne operacije je od 2015. godine sertifikovan za izvođenje ovog kursa po standardima i procedurama Ujedinjenih nacija. Veliko međunarodno interesovanje za učešće na kursu potvrda je kvaliteta obuke i priprema koje Vojska Srbije sprovodi za potrebe učešća u mirovnim operacijama.
photoFOTOGALERIJA