Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.12.2022.

Sastanak ministra Vučevića sa ministarkom Taner



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević susreo se danas u Kremsu sa saveznom ministarkom odbrane Austrije Klaudijom Taner uoči predstojećeg sastanka ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje u proširenom CEDC+ formatu koji, pored stalnih članica, obuhvata i države Zapadnog Balkana.

Ministar Vučević ocenio je tom prilikom da su bilateralni odnosi između Srbije i Austrije na visokom nivou, stabilni i sveobuhvatni, uključujući i saradnju u oblasti odbrane. On je posebno zahvalio ministarki Taner na principijelnom stavu u pogledu očuvanja Grac formata koji, kako je ocenio, predstavlja odličan okvir za produbljivanje odnosa na svim nivoima.

Prema njegovim rečima, Austrija je jedan od najznačajnijih partnera naše zemlje među državama koje nisu članice NATO. Srbija, kako je naglasio, izuzetno ceni podršku Austrije u procesu evrointegracija regiona, kao približavanju u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije. Vučević je izuzetno pozitivno ocenio kontinuirani doprinos koji Austrija daje regionalnoj stabilnosti angažovanjem u misiji KFOR na Kosovu i Metohiji.

Ministar Vučević je konstatovao da je napredak bilateralne vojne saradnje između Srbije i Austrije naročito vidljiv u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane i vojnog obrazovanja te da postoji prostor za unapređenje saradnje i na drugim poljima.

Ministarka Taner istakla je važnost jačanja otpornosti na krize putem razvoja interoperabilnosti i unapređenja saradnje među državama Grac formata. Zapadni Balkan je, prema rečima austrijske ministarke, izuzetno važan za Austriju koja se zalaže za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Obe strane pohvalile su i organizaciju Regionalnog liderskog kursa koji je organizovan pod okriljem Grac formata.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.12.2022
mp4 (33,33 MB)
Sastanak