Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.12.2022.

Štabni razgovori sa delegacijom Komande združenih snaga Napulj



Delegacija Komande združenih snaga Napulj, koju je predvodio potpukovnik Mišel Pirso, boravila je u Republici Srbiji, radi realizacije ekspertskih štabnih razgovora sa predstavnicima Ministarstva odbrane Srbije.

Delegaciju NATO primio je načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica, koji je istakao značaj ukupne saradnje sa NATO, kroz Program Partnerstvo za mir i u zajedničkom angažovanju Vojske Srbije i KFOR. On je podsetio da je Srbija vojno neutralna država, posvećena regionalnoj i globalnoj bezbednosti, kao i da se učešćem na aktivnostima pod okriljem različitih mehanizama saradnje unapređuju sposobnosti Vojske Srbije.

Potpukovnik Pirso se saglasio da je saradnja dve strane pod okriljem Programa Partnerstvo za mir veoma uspešna, kao i da NATO u potpunosti poštuje opredeljenje i suverene odluke Srbije, koju Alijansa vidi kao pouzdanog partnera. On je rekao da se partnerstvo koje NATO gradi sa Srbijom u proteklih šesnaest godina zasniva na zahtevima Srbije i obostrano je korisno, a da NATO pozdravlja nastavak ovog partnerstva. Tom prilikom potpukovnik Pirso istakao je da je bezbednost timski rad i da se zajednički radi na održavanju mira i prosperiteta građana. Razgovorima je prisustvovao i predstavnik NATO Vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

Ekspertski štabni razgovori između predstavnika Ministarstva odbrane i NATO predstavljaju redovnu godišnju aktivnost, tokom koje se analizira stepen ostvarene saradnje u tekućoj uz sagledavanje planova saradnje za narednu godinu. Aktivnost se realizuje naizmenično u Beogradu i Napulju.
photoFOTOGALERIJA