Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.11.2022.

Sastanak sa delegacijom Ministarstva vojske Republike Francuske



Delegacija Generalne direkcije za strategiju i međunarodne odnose Ministarstva vojske Republike Francuske, koju predvodi viceadmiral Kristof Lika, boravi u poseti Republici Srbiji radi održavanja redovnih konsultacija u oblasti politike odbrane. Tim povodom danas je održan sastanak sa delegacijom Ministarstva odbrane Srbije koju je predvodio pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić.

Tokom sastanka sa francuskom delegacijom, razmenjena su mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana, kao i o aktuelnim bezbednosnim temama i dešavanjima.

Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić istakao je opredeljenje Srbije da sa Francuskom, kao strateškim partnerom, nastavi da neguje i unapređuje bliske odnose u svim oblastima od obostranog interesa. Tome u prilog ide i uzlazni trend bilateralne vojne saradnje, koja je ujedno i intezivna i sadržajna.

Bandić je naglasio da punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja prioritet spoljne politike i strateško opredeljenje Srbije. On je rekao da Ministarstvo odbrane to opredeljenje operacionalizuje kroz primetan doprinos misijama i operacijama pod okriljem Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije.

Viceadmiral Lika saglasio se o uspešnosti saradnje u oblasti odbrane i preneo nameru francuske strane da je dodatno unapređuje u narednom periodu. On je ponovio podršku Francuske Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Sagovornici su konstatovali da su otvorene nove mogućnosti za unapređenje bilateralne vojne saradnje. Istakli su da je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.
photoFOTOGALERIJA