Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.10.2022.

Održana sednica Političkog saveta za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 SB UN – „Žene, mir i bezbednost“



Sednica Političkog saveta Vlade Republike Srbije za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 SB UN – „Žene, mir i bezbednost“, održana je danas u Vladi Srbije. Sednicom je predsedavala pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse i predsednik Političkog saveta Katarina Tomašević.

Na sednici kojoj su prisustvovali članovi tog saveta kao i predstavnici Kancelarije za rodnu ravnopravnost Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane, usvojen je Izveštaj o sprovođenju Drugog Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 SB UN – „Žene, mir i bezbednost“ za period od 2017. do 2020. godine.

Pomoćnik ministra Tomašević izrazila je nadu da će ubrzo biti formirana Radna grupa, koju će činiti predstavnici ministarstava i drugih državnih organa i organizacija koji će učestvovati u izradi trećeg Nacionalnog akcionog plana i istakla da je u toku izbor civilne organizacije za učešće u izradi ovog dokumenta.

Učesnici sednice složili su se da je neophodno da se prilikom izrade Trećeg Nacionalnog akcionog plana uključi što je moguće više društvenih aktera, posebno akademska zajednica.

Pomoćnik ministra Tomašević najavila je da će predstavnici Ministarstva odbrane dostaviti predlog smernica za izradu budućeg Nacionalnog akcionog plana članovima Političkog saveta na razmatranje, kako bi se što pre započelo sa njegovom izradom.

Izveštaj sa završenog Političkog saveta biće predložen Vladi Srbije na usvajanje.
photoFOTOGALERIJA