Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.09.2022.

Obeležen Dan roda artiljerijsko-raketnih jedinicaPotpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović poručio je danas na svečanosti povodom Dana roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva u kasarni „Banjica“ da smo ponosni na našu istoriju i da čuvamo tradicije, ali da mu je posebno zadovoljstvo  što naše jedinice danas mogu da se pohvale novim sistemima, kakvi su FK-3 i „pancir“.

Čestitajući praznik, on je podsetio na početak slavne istorije naših artiljeraca.

- Te davne 1915. godine dogodilo se nešto što je zaista ušlo u istoriju, ne samo našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, već čitavog sveta. „Drhtala mi je ruka da ne smem da promašim“, reči su Radoja Rake Ljutovca, koji je tog 30. septembra srušio topom avion iznad Kragujevca. Čuo sam i danas u stroju i video neke od vas koji ste ispaljivali rakete iz najnovijih sistema naše protivvazduhoplovne odbrane. Vaša ruka ne sme da zadrhti, jer branite nebo naše otadžbine. Na vas, ljude u ovom stroju, i sve u sistemu naše odbrane računamo kao na jedan štit koji štiti zemlju od svakog izazova koji može da nam se dogodi - rekao je ministar Stefanović.

Ministar odbrane podsetio je da su pripadnici naših artiljerijsko-raketnih jedinica svojim podvizima pokazali celom svetu šta je Srbija.

- Branili su artiljerci nebo iznad naše otadžbine odlučno oduvek, ne odstupajući od tog zadatka bez obzira kakva se sila na nas namerila, ne obeshrabrujući se ni na trenutak to što su neprijatelji bili daleko nadmoćniji. Naprotiv, bili su odlučni, nadljudski hrabri, domišljati. Svojim podvizima pokazali su celom svetu šta je Srbija, od čega je satkana i koliko ume i hoće da brani svoje. Ponosni smo na našu istoriju, ali moje zadovoljstvo je što se, pored tradicija koje čuvamo, zaista trudimo da gradimo bolju budućnost za svoj narod. Naše artiljerijsko-raketne jedinice danas mogu da se pohvale i novim sistemima, kakvi su FK-3 i „pancir“, i svim sistemima koje brižljivo negujete poput „kuba“ i „neve“- rekao je ministar Stefanović.

Ulaganje u Vojsku Srbije, kako je rekao ministar Stefanović, nastaviće se i u narednom periodu.

 - Hoću da vam kažem da je Srbija danas zaista ponosna što vas ima, ali smo ponosni i zato što sa predsednikom Vučićem na čelu možemo da kažemo da ćemo nastaviti da investiramo u našu vojsku, kako u našu industriju, tako i u sisteme koje nabavljamo iz inostranstva. Hoćemo da naše jedinice budu opremljene i da naši vojnici, podoficiri, oficiri ne budu opremljeni samo svojom hrabrošću, srcem i snagom, već i savremenim sistemima, kojima će braniti ne samo nebo naše otadžbine, već sprečiti svakoga da makar i pomisli da može olako da ugrozi bezbednost i sigurnost Srbije i njenog naroda - rekao je ministar Stefanović.

Ministar odbrane rekao je da za naše artiljerce ne postoji zadatak koji neće izvršiti u odbrani naše zemlje.

 - Želim još jednom da vam se zahvalim što ste uvek tu za Srbiju, za svoj narod i zato što znam da za vas ne postoji zadatak koji nećete izvršiti u cilju odbrane naše zemlje. Još jednom čestitam vam od srca Dan roda, vama i vašim porodicama svako dobro. Živela Vojska Srbije živela Srbija - rekao je ministar Stefanović.

Na današnjoj svečanosti, ministar Stefanović uručio je najboljim pojedincima stimulativne mere dodeljene povodom praznika, a današnju svečanost obeležio je i defile jedinica. Povodom Dana jedinica ARJ za PVD, ministar Stefanović položio je venac na spomen-obeležje poginulim pripadnicima roda ARJ za PVD. Venac je položila i delegacija Ratnog vazduhoplovstva i PVO koju je predvodio komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, kao i nekadašnji komandanti jedinica.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.09.2022
mp4 (89,97 MB)
Svečanost
30.09.2022
mp4 (311 MB)
Obraćanje ministra Stefanovića