Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.09.2022.

Obuka u divizionu samohodnih top-haubica NORA-B52



Na poligonima i vežbovnom prostoru u okolini Niša realizuje se kolektivna obuka posluga samohodnih top-haubica 155 mm B-52 M-15 „nora“. 

Reč je o redovnom obučavanju za borbenu upotrebu ovog savremenog artiljerijskog sistema, koje se, sa ciljem očuvanja borbene gotovosti, sprovodi u samohodnom topovsko-haubičkom divizionu Mešovite artiljerijske brigade.

Posluge na obuci uvežbavaju posedanje vatrenog položaja, pravovremno otkrivanje ciljeva, rukovanje automatizovanim sistemom za upravljanje vatrom i izvršenje posrednog gađanja, u skladu sa zadatim standardima i normama za efikasno dejstvo ovim borbenim sistemom. 

Samohodna top-haubica 155 mm B-52 M-15 „nora“ je potpuno automatizovani sistem, koji odlikuje visoka tačnost i preciznost artiljerijske vatre, uz minimalno vreme za posedanje i napuštanje vatrenog položaja i obradu podataka. U sastavu Mešovite artiljerijske brigade nalazi se divizion sa tri baterije naoružane „norama“, čijim je uvođenjem u operativnu upotrebu značajno unapređena sposobnost jedinice za dejstvo snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja.
photoFOTOGALERIJA