Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.09.2022.

Interni konkurs za prijem u profesionalnu vojnu službu u svojstvu oficira u verskoj službi



MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE
GENERALŠTAB VOJSKE SRBIJE
UPRAVA ZA LjUDSKE RESURSE (J-1)

 
raspisuje
 
I N T E R N I  K O N K U R S
 
za prijem u profesionalnu vojnu službu u svojstvu
oficira na neodređeno vreme
u verskoj službi radi popune sledećih formacijskih mesta:
 
načelnik Grupe – vojni sveštenik Grupa za verske poslove Komande 15. tenkovskog bataljona 1. brigade Kopnene vojske, mesto službovanja Sremska Mitrovica, jedan izvršilac;
načelnik Grupe – vojni sveštenik, Grupa za verske poslove Komande 31. pešadijskog bataljona 3. brigade Kopnene vojske, mesto službovanja Zaječar, jedan izvršilac.
 
USLOVI KONKURSA
 
Na konkursu mogu učestvovati civilna lica na službi u Vojsci Srbije i državni službenici i nameštenici zaposleni u Ministarstvu odbrane, koji ispunjavaju sledeće uslove
 
Opšti uslovi konkursa:
 
da su zdravstveno i psihofizički sposobni za službu u Vojsci Srbije u svojstvu profesionalnog oficira;
da imaju stečeno visoko obrazovanje – završene osnovne akademske studije u obimu od najmanje 240 ESPB bodova ili osnovne akademske studije u trajanju od najmanje četiri godine, ili osnovne strukovne studije sa završenim strukovnim specijalističkim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova;
da nisu osuđivani na kaznu zatvora od najmanje šest meseci;
da nisu stariji od 45 godina;
da su bezbednosno provereni i da nema bezbednosnih smetnji za prijem u profesionalnu vojnu službu, u skladu sa propisima kojima je uređeno vršenje bezbednosne provere u Ministarstvu odbrane.
 
 
Posebni uslovi konkursa:
 
da imaju završene studije bogoslovsko-teološkog fakulteta (u zemlji ili inostranstvu) u trajanju od najmanje četiri godine;
da je klirik Srpske pravoslavne crkve;
da u toku službe nije negativno ocenjen i da ima prosek službenih ocena najmanje „ističe se”;
da ima preporuku starešine na položaju komandanta bataljona, njemu ravnom ili višem položaju, odnosno neposredno pretpostavljenog rukovodioca.
 
 
NAČIN KONKURISANjA
 
Uz prijavu na konkurs, koja treba da sadrži osnovne lične podatke, adresu i kontakt telefon, naglašeno formacijsko mesto za koje podnose prijavu i kratku biografiju, kandidati treba da dostave sledeća dokumenta:
 
potpisanu izjavu o prihvatanju upućivanja na obuku za osposobljavanje za oficire (kandidati koji konkurišu za oficire, a nisu rezervni oficiri) i
preporuku pretpostavljenog starešine.
 
Ostala potrebna dokumenta komisija za izbor kandidata pribaviće iz personalne evidencije.
 
Napomena: Neblagovremene, nedopuštene, nerazumljive ili nepotpune prijave, uz koje nisu priloženi svi potrebni dokazi u originalu ili kopiji overenoj kod javnog beležnika, biće odbačene rešenjem.
 
Kandidati koji nisu rezervni oficiri pre prijema u profesionalnu vojnu službu biće upućeni na osposobljavanje za oficira.
 
Prijave na konkurs sa navedenim dokumentima dostavljati redovnim putem preko svojih jedinica za Vojnu poštu 1084 Beograd, sa naznakom „za interni konkurs”.
 
Rok za podnošenje prijava na konkurs je osam dana od dana objavljivanja.
 
IZBOR KANDIDATA ZA POPUNU FORMACIJSKIH MESTA
 
Izborni postupak sprovešće konkursna komisija, koju formira nadležni starešina, između kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa za prijem na formacijsko mesto na koje su konkurisali.
 
Kandidati koji ispunjavaju uslove konkursa biće upućeni na procenu psiholoških kapaciteta i proveru fizičkih sposobnosti. Za proveru fizičkih sposobnosti kandidati su u obavezi da ponesu sportsku opremu: patike, trenerku – šorts, majicu (sopstveni izbor).
 
Postupak selekcije kandidata sprovodi se po principu eliminacije, tako da neispunjavanje kriterijuma na prethodnoj proveri – proceni isključuje upućivanje na dalje provere – procene.
 
Radi vršenja psihološke procene, kandidati za popunu formacijskih mesta biće upućeni u nadležnu vojnozdravstvenu ustanovu (u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu), prema rasporedu koji će izraditi i o kojem će ih informisati predsednik konkursne komisije.
 
Rezultate prijavljenih kandidata utvrdiće konkursna komisija za prijem u profesionalnu vojnu službu na osnovu sledećih merila za izbor:
prosek ocena na osnovnim studijama – do 50 bodova (proizvod ocene i broja 5);
provera fizičkih sposobnosti – do 20 bodova (proizvod konačne ocene i broja 4);
osnovna psihološka selekcija kandidata – do 20 bodova (proizvod koeficijenta osnovne psihološke selekcije i broja 4);
razgovor – do 10 bodova (proizvod konačne ocene i broja 2).
 
Kandidati koji sa najboljim rezultatom ispune merila za izbor biće upućeni na medicinsko-zdravstvenu procenu u nadležnu vojnozdravstvenu ustanovu, radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za profesionalnu vojnu službu.
 
Za kandidate biće izvršena bezbednosna provera za prijem na rad u Vojsku Srbije.
 
Ukoliko se kandidat ne odazove pozivu radi obavljanja opšteg lekarskog pregleda, provere fizičkih sposobnosti, psihološke procene i upućivanja na medicinsko-zdravstvenu procenu, smatraće se da je odustao od daljeg učešća u izbornom postupku.
 
Prilikom dolaska na provere sposobnosti iz izbornog postupka, kandidati su u obavezi da imaju identifikacioni dokument (lična karta ili pasoš).
 
Sve eventualne troškove putovanja do kasarni i vojnozdravstvenih ustanova, radi realizacije selekcije, psihološke i medicinsko-zdravstvene procene, kao i eventualne troškove smeštaja i ishrane, snose matične jedinice prijavljenih kandidata.
 
Lica primljena u profesionalnu vojnu službu ostvaruju sva prava i obaveze u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije.
 
Sve informacije vezane za konkurs mogu se dobiti na telefon 011/2063-531.