Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.08.2022.

Ministar Stefanović povodom 27. godišnjice hrvatske akcije „Oluja“Izjava potpredsednika Vlade i ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića:

„I danas će Hrvatska proslaviti svoju „Oluju“, akciju u kojoj je ljudskost doživela potpuni sunovrat, nestala toliko da je nema ni u najmanjem zrnu. Reći će da je ponosna što je uspela da sprovede najbrutalnije etničko čišćenje na prostoru Evrope posle Drugog svetskog rata.

Pohvaliće se valjda što je proterala više od 250.000 Srba, koji su bili njeni građani, da su joj vojnici upadali na kućne pragove i ubijali nemoćne srpske starce i starice, da je bombardovala srpsku decu u izbegličkim kolonama da joj ne bi umakla, da i danas ekshumira kosti Srba, dok se još na hiljade njih  vode kao nestali. I sve to 27 punih godina kasnije.  

Srbija će danas tugovati, u njoj će zvoniti crkvena zvona, služiće se parastosi i paliti sveće. Nećemo nikada zaboraviti srpske žrtve, ali nećemo dozvoliti ni drugima da ih zaborave. I ne samo onima koji su činili zločine, već i onima koji su ih ćutke gledali i odobravali. Svet je dozvolio da se oni dogode, ništa nije preduzeo da ih spreči i do danas ništa nije uradio da bude pravde za ubijene i prognane Srbe.

Podsećaćemo ih vrlo uporno i istrajno na to. I bićemo ponosni na sebe, jer smo narod koji ne mrzi, koji se ne poklanja avetima fašizma i koji ne mora i danas da prikriva svoje Jasenovce, Jadovna, Gradiške i druge logore smrti. Ali im „Oluje“ nad našim narodom zasigurno više nećemo dozvoliti.“