Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.06.2022.

Otvoren Aerodrom "Rosulje" kod Kruševca



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanom otvaranju Aerodroma "Rosulje" kod Kruševca. Uz predsednika Vučića, ceremoniji otvaranja prisustvovali su i potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović.

U izgradnju aerodroma, koji će moći da koriste mali avioni, sportska i biznis avijacija, Vlada Srbije uložila je 478 miliona dinara, a obraćajući se na ceremoniji predsednik Vučić istakao je da ovaj aerodrom ima najmoderniju pistu i hangare za male avione, ali i najavio da će za godinu ili godinu i po dana moći da ga koriste i veći avioni tipa ATR 72.

"Ovo je veliki početak i velika stvar. Nisam znao da je ovo tako pogodan prostor za aerodrom, izgleda prelepo, kao i pista. Cilj je, naravno, da se ne koristi samo za male avione u unutrašnjem saobraćaju, već i za međunarodni saobraćaj. Moraćemo da ga osposobimo da mogu da ga koriste i avioni iz inostranstva i avioni tipa ATR", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je istakao i da će samom korišćenju aerodroma puno doprineti  autoput koji će tu proći, kao i brza pruga, što će dodatno privući investitore u taj deo Srbije i doprineti daljem povećanju plata i penzija u Srbiji. On je izrazio i uverenje da će "Rosulje" doprineti i daljem razvoju turizma u tom delu Srbije, ali i pospešiti dalji povratak naših građana iz inostranstva.

"Mnogi su govorili da su to megalomanski snovi i da neće biti izgrađen ni Beograd na vodi, autoputevi, fabrike, klinički centri i drugo, ali mi smo verovali u letenje i svoje snove i uz marljiv i vredan rad viziju pretvorili u stvarnost", poručio je Vučić.

Građani Kruševca i okoline imali su priliku da na novootvorenom aerodromu posmatraju letački program našeg RV i PVO, koji se sastojao iz naleta para borbenih aviona MiG-29, para školsko-borbenih aviona „lasta“ i helikoptera H-145 i „gazela“, dok su pripadnici 63.padobranske brigade izveli demo-skok iz helikoptera „gazela“ noseći zastave Republike Srbije, Vojske Srbije i Grada Kruševca.

"Srbija se danas, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, gradi i postaje sve bolje i bolje mesto za život. Kod Kruševca je danas otvoren Aerodrom "Rosulje", a građane smo tom prilikom obradovali i naletima naših Migova-29 i "lasta", helikoptera H-145 i "gazela",  ali i demo-skokovima pripadnika naše 63.padobranske brigade", naveo je ministar Stefanović na svom Instagram nalogu (@nebojsastefanovic) po završetku ceremonije.
photoFOTOGALERIJA