Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.06.2022.

Sastanak ministra Stefanovića sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Šan Kristinom MakLeod, sa kojom je razgovarao o nastavku saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane.

Ministar Stefanović istakao je da su saradnju u oblasti odbrane u prethodnom periodu obeležili susreti na najvišem nivou, koji su doprineli kvalitativnom unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

On se osvrnuo i na visok nivo ostvarene vojno-vojne saradnje, podsećajući da su pripadnici Vojske Srbije razmenom iskustava i veština kroz zajedničke obuke i vežbe sa pripadnicima britanske vojske povećali nivo svojih operativnih sposobnosti, kao i interoperabilnost.

Ministar Stefanović potvrdio je opredeljenost za unapređenje vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, s obzirom da je Ujedinjeno Kraljevstvo razvijena tehnološka vojna sila, i preneo zahvalnost za uručene donacije u borbi protiv kovida na samom početku pandemije i doniranu skijašku opremu za obuke kadeta Vojne akademije u zimskim uslovima, ali i planiranu donaciju opreme Centru za mirovne operacije.

On se takođe zahvalio na uspešno realizovanoj poseti polaznika 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, koji su imali priliku da se upoznaju sa nacionalnom bezbednosnom i odbrambenom politikom i vojnoobrazovnim institucijama ove zemlje.
 
Ambasadorka MakLeod se saglasila sa ocenom o značaju očuvanja kontinuiteta dijaloga na visokom nivou, podsećajući da je prošle godine ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva prvi put posetio Srbiju i da je ministar Stefanović potom u januaru ove godine boravio u Londonu u uzvratnoj poseti. 

Ona je ovom prilikom naglasila zainteresovanost britanske strane za dalji razvoj vojno-vojne saradnje, zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, ali i intenziviranje vojnomedicinske i saradnje u oblasti vojnog obrazovanja.

Zahvalila se na značajnoj podršci Ministarstva odbrane prilikom posete polaznika Kraljevskog koledža za odbrambene studije Republici Srbiji, kao i na gostovanju Umetničkog ansambla "Stanislav Binički" na proslavi platinastog jubileja i rođendana kraljice Elizabete II.

Sagovornici su razmenili stavove i o aktuelnoj situaciji na Istoku Evrope.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.06.2022
mp4 (38,9 MB)
Sastanak