Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.01.2022.

Uvođenje u vojnu evidenciju



Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju osoba koje ove godine postaju punoletne, upućen je mladićima rođenim 2004. godine kao i starijih godišta koji nisu uvedeni u vojnu evidenciju.

Napominjemo da uvođenje u vojnu evidenciju ne znači pozivanje na služenje vojnog roka, već je obaveza definisana Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Lica muškog pola tu zakonsku obavezu treba da regulišu javljanjem u nadležni Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu. Potrebno je da na uvid ponesu ličnu kartu ili, ukoliko je lice ne poseduje, drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet.
 
Uvođenje u vojnu evidenciju moguće je obaviti svakog radnog dana u vremenu od 9 do 15 časova. Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju traje do 28. februara 2022. godine, nakon čega će biti upućivani pojedinačni pozivi svima koji se nisu odazvali.

Mladići koji borave u inostranstvu svoje pravo i zakonsku obavezu ispunjavaju u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u zemlji boravka. Potrebno je da na uvid ponesu važeću putnu ispravu.

Detaljnije informacije o uvođenju u vojnu evidenciju možete pronaći na sajtu Ministarstva odbrane (deo Obaveze odbrane), na linku „Uvođenje u vojnu evidenciju“.

Upitnik za uvođenje regruta u vojnu evidenciju i Prijavu podataka o regrutu - vojnom obvezniku možete preuzeti ovde.
videoVIDEOGALERIJA
24.01.2022
mp4 (11,82 MB)
Uvođenje u vojnu evidenciju