Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.01.2022.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Republikom Francuskom



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica i izaslanik odbrane Republike Francuske pukovnik Loran Vonderšer potpisali su danas Plan bilateralne vojne saradnje za 2022. godinu, koji odražava opredeljenje dva sistema odbrane za dalji razvoj saradnje u obostranom interesu.

Na sastanku u Ministarstvu odbrane, pukovnik Svjetlica i pukovnik Vonderšer razgovarali su o ostvarenom nivou saradnje u oblasti odbrane i konstatovali da je ona razvijena i pored toga što su u prethodnoj godini aktivnosti realizovane u otežanim uslovima zbog pandemije izazvane virusnom infekcijom Kovid-19.
 
Pukovnik Svjetlica izrazio je zadovoljstvo ostvarenim nivoom vojno-vojne saradnje, posebno naglasivši značaj posete načelnika generalštaba Oružanih snaga Republike Francuske Republici Srbiji, kao i prvog učešća francuskih oficira u multinacionalnoj vežbi „Platinasti vuk 2021“.
 
Tokom današnjeg susreta, pukovnik Vonderšer istakao je da očekuje da će i u ovoj godini biti nastavljeni razgovori o politici odbrane na nivou pomoćnika ministra za politiku odbrane, kao i ekspertski razgovori o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane.