Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.12.2021.

Ministar Stefanović obišao 126. brigadu VOJIN



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović obišao je danas pripadnike 126. brigade vazdušnog osmatranja javljanja i navođenja na radarskom položaju  u Starim Banovcima. On je tom prilikom istakao da je reč o ljudima, koji su 365 dana u godini posvećeni čuvanju našeg neba i najavio da će ova jedinica biti osnažena novim radarima.  

Ministra odbrane dočekali su komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-potpukovnik Duško Žarković i komandant 126. brigade VOJIN pukovnik Aleksandar Dučić. Ministar Stefanović ukazao je na požrtvovanje koje svakodnevno pokazuju pripadnici čete koja dežura u Banovcima, kao i svi pripadnici herojske 126. brigade VOJIN.

- Oni su 365 dana u godini posvećeni čuvanju našeg neba. Imao sam priliku da vidim danas i uživo jedan segment uvežbavanja, gde su naši lovci MiG-29, upravo iz ovog centra navođeni na cilj tako što su dobijali informaciju od ovih momaka ovde, oficira – rekao je ministar.

On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da ćemo u narednom periodu  osnažiti ovu jedinicu tako što će dobiti nove radare.

- Novi radari koji će nam stići u narednoj godini omogućiće da teritorija Republike Srbije bude neuporedivo bolje pokrivena i time ćemo posle mnogo godina tehnički unaprediti mogućnosti, ne samo ove jedinice, nego čitavog Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane – ocenio je Stefanović.

On je istakao da je ponosan na pripadnike 126. brigade VOJIN i njihovo ogromno znanje.

- Nije samo tehnika ta koja čini da ovakva jedinica može da radi svoj posao savršeno, već upravo ogromno znanje i iskustvo ljudi koji su se pokazali i tokom rata i koji su se pokazali u najtežim trenucima za Srbiju, branili naše nebo, kao što ga i danas požrtvovano brane. Tokom cele godine za njih nema ni dana, ni noći odmora. Oni su ovde i na položajima širom zemlje i osmatraju naše nebo, braneći nas od bilo kakvog mogućeg ugrožavanja. Hoću još jednom da se zahvalim generalu Žarkoviću na odličnom izboru tima i na tome što su zaista predani, požrtvovani, što sa toliko ljubavi i pažnje učestvuju i u čuvanju naših radara, održavaju ih sve ove godine i sada, kada nam stižu novi radari, oni svakako idu u prave ruke – istakao je ministar odbrane.

O nameni i zadacima jedinice, ministru je referisao pukovnik Dučić, a zatim je prikazan rad borbene smene na radarsko-rečunarskom sredstvu CVOJ M-11. Potom su mu predstavljeni i radarski sistemi S-600 i TPS-70 koji se nalaze u naoružanju 126. brigade VOJIN.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.12.2021
mp4 (92,76 MB)
Obilazak
22.12.2021
mp4 (173,04 MB)
Izjava ministra Stefanovića