Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.12.2021.

Sastanak ministra Stefanovića sa načelnikom Generalštaba Grčke



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa načelnikom Generalštaba nacionalne odbrane Republike Grčke generalom Konstantinosom Florosom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Ministar Stefanović istakao je na početku sastanka da su odnosi naših dveju zemalja i naših naroda tradicionalno dobri i da je na tim kvalitetnim osnovama bilateralna saradnja u oblasti odbrane veoma razvijena. On se i ovom prilikom zahvalio Republici Grčkoj na nepriznavanju takozvanog Kosova, kao i na podršci koju nam, kao članica Alijanse, pruža u institucijama NATO protiveći se pokušajima privremenih prištinskih institucija, pre svega takozvanih kosovskih snaga bezbednosti, da učestvuju u aktivnostima Partnerstva za mir.

Stefanović je ocenio da je Grčka za našu zemlju važan partner i kao članica EU, shodno našem opredeljenju za put evrointegracija, kao i da je saradnja dveju zemalja veoma razvijena u vojno-vojnom segmentu, što značajno doprinosi razvoju operativnih sposobnosti naše vojske.

General Floros je istakao da je saradnja u oblasti odbrane na visokom nivou i da se težišno odvija kroz realizaciju zajedničkih vežbi specijalnih i drugih jedinica, zajedničke obuke za učešće u multinacionalnim operacijama i usavršavanje u obrazovnim centrima dve zemlje. On je, između ostalog, podsetio i na nedavno završenu zajedničku taktičku vežbu specijalnih jedinica “Soko 21“, koja je realizovana na poligonima u Grčkoj.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.12.2021
mp4 (68,09 MB)
Sastanak