Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.11.2021.

Zajednička vežba specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorom SAD Entoni Godfrijem, završnom segmentu združene obuke jedinica za specijalne operacije Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država na poligonu "Peskovi" kod Požarevca.

Ministar Stefanović istakao je da su teški meteo uslovi, koji su pratili današnju aktivnost, za pripadnike specijalnih jedinica uobičajeni.

- Kiša i jak vetar, koji je ovde duvao, pokazuju koliko je težak život pripadnika jedne specijalne jedinice, jedne vojske. Oni moraju da budu spremni da u svakom trenutku izađu na teren i pokažu da su i vreme i novac, koji su uloženi u njihovu opremu i obuku, dobro utrošeni, jer su u svakom trenutku spremni da budu uz svoj narod i da zaštite svoju zemlju - rekao je ministar Stefanović.

On se zahvalio pripadnicima Evropske komade specijalnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, dodajući da ovo nije prva zajednička vežba dve vojske.

- Imali smo u prethodnih godinu dana više zajedničkih vežbi i to je dobar pokazatelj naše interoperabilnosti, spremnosti da učimo jedni od drugih i da sarađujemo kao partneri. Ovo je dobar put da i naši momci uče i vide kako to rade i drugi specijalci iz najvećih i najmoćnijih država sveta. Naravno, hoću da se zahvalim još jednom generalu Mojsiloviću i našim specijalcima zato što su, zaista, po izuzetno teškom vremenu, izuzetno teškim uslovima, zajedno sa momcima iz SAD, pokazali izvanredne sposobnosti  – naglasio je ministar Stefanović.
Ministar Stefanović je istakao da su svi mogli da vide da je vežba izvedena izuzetno.

- Moram da kažem da se vidi napredak u taktici i obučenosti, a videli ste i da su naši helikopteri leteli po ovako teškim vremenskim uslovima, što nekada nije bio slučaj. Još jednom hvala svima koji su učestvovali – rekao je Stefanović.

Ambasador Godfri je zahvalio specijalnim jedinicama Vojske Srbije kao domaćinima ove vežbe, dodajući da je to primer koliko možemo uraditi kao prijatelji i partneri.

- Vrlo sam zahvalan da smo mi tu, da su naši vojnici bili zajedno i da je ovo vrlo važno zajedničko dejstvo bilo uspešno. Puno smo naučili danas, pre svega kako da radimo zajedno. Ja sam siguran da je vaša interoperabilnost sada veća nego pre – istakao je ambasador Godfri.


Pripadnici specijalnih jedinica obe vojske, koji su učestvovali u vežbi, saglasni su da aktivnosti poput ove doprinose boljem razumevanju i unapređenju sposobnosti.

- Saradnja sa stranim armijama predstavlja posebnu draž, jer postoje posebne taktičke i operativne procedure koje mogu da se nauče. Učenjem i saradnjom sa drugim armijama povećavamo našu interoperabilnost za neke buduće zadatke – istakao je pripadnik Vojske Srbije i kao naročito interesantno izdvojio mogućnost razmene znanja u domenu procedura operativnog planiranja protivterorističke operacije, medicinskog zbrinjavanja povređenih vojnika i razvoja operativnih procedura tokom borbi u ruralnim uslovima.

Prema rečima pripadnika Oružanih snaga SAD, iz Srbije će otići sa odličnim iskustvom.

- Bila je privilegija biti u Srbiji i vežbati sa kolegama iz Vojske Srbije. Vežbajući ovde učimo kako da radimo zajedno. Ovo je bila odlična prilika za razmenu iskustava i mislim da smo svi imali priliku da učimo jedni od drugih.
Zajednička obuka pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD realizovana je od 8. novembra do danas, a učesnici vežbe imali su prilike da proigravaju taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju u protivterorističkim operacijama u urbanoj sredini, uključujući i ubacivanje borbenih grupa primenom vertikalnog manevra, blokade i uništenja terorista, evakuacije povređenih vazdušnim putem do izvlačenja iz zone operacije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.11.2021
mp4 (161,3 MB)
Zajednička obuka
26.11.2021
mp4 (213,71 MB)
Izjava ministra Stefanovića
26.11.2021
mp4 (120,29 MB)
Izjava ambasadora SAD Godfrija
26.11.2021
mp4 (63,27 MB)
Izjava pripadnika specijalnih snaga Vojske Srbije
26.11.2021
mp4 (32,9 MB)
Izjava pripadnika specijalnih snaga SAD