Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.10.2021.

Ministar Stefanović u poseti Republici Turskoj



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, koji boravi u zvaničnoj poseti Turskoj, posetio je danas mauzolej osnivača i prvog predsednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka u Ankari gde je položio vence i odao počast.

„Ljudska veličina ogleda se u čovekovom zalaganju za dobrobit ljudi oko njega. Duh oca Republike Turske Mustafe Kemal Ataturka, koji je i danas sveprisutan u svakom kutku ove zemlje, potvrđuje njegovu veličinu i vanvremenske visine koje je dosegao. Uz izraze dubokog poštovanja i divljenja za ovog velikog vojnika svog naroda, koji je ostao nepokolebljiv na svom putu reformi zarad stvaranja moderne i progresivne države, uveren sam da će Turska uvek slediti njegova načela razumevanja, trajnog mira i saradnje sa Republikom Srbijom i sa svim drugim državama širom sveta. Neka mu je večna slava!“, naveo je ministar Stefanović u knjizi utisaka u mauzoleju.

Posmrtni ostaci osnivača moderne turske države Kemala Ataturka preneti su 15 godina nakon njegove smrti u mauzolej Anitkabir, čija je izgradnja na brdu iznad Ankare završena 1953. godine. Mauzolej okružuje Park mira u čast Ataturkove poznate izreke kojom se vodio u međunarodnim odnosima  „mir u kući, mir u svetu“.

Ministar Stefanović danas će se u Ankari sastati sa ministrom nacionalne odbrane Hulusi Akarom, a tokom posete dvojica ministara prisustvovaće i vežbi Turskih oružanih snaga na poligonu "General Nahit Šenolu" u Polatliju.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.10.2021
mp4 (106,14 MB)
Poseta mauzoleju i polaganje venca