Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.09.2021.

Državni sekretar povodom napada na ministra Stefanovića: Gnusne i sramotne neistine



Izjava državnog sekretara Ministarstva odbrane Branka Živanovića:
 
"Povodom navoda pojedinih medija o navodnim zloupotrebama u Ministarstvu odbrane u vezi sa izgradnjom hangara na aerodromu „Morava“, obaveštavam javnost da se radi o gnusnim i sramotnim neistinama.  

Naša je obaveza i dužnost da upoznamo javnost sa stvarnim i potpuno proverljivim činjenicama koje se odnose na realizaciju projekta izgradnje hangara i ne dozvolimo pokušaje rušenje ugleda jedne od institucija Republike Srbije, koja uživa najveće poverenje u narodu, i hajku lažima na ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, i to posebno što dolaze u trenutku kada se Srbija bori da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Najpre, apsolutna je laž da je firma „Energoprojekt“ dobila posao izgradnje navedenog hangara, niti je sa ovom firmom sklopljen bilo kakav ugovor u vezi sa tim hangarom, uključujući i ugovor za podizvođače. Samim tim je jasno koliko su brutalne sve dalje neistine koje ovaj medij plasirao o poverljivom ugovoru sklopljenim sa „Energoprojektom“, izgradnji po naduvanim cenama i navodnim  planovima za pljačku građana, iza kojih navodno stoji ministar.

Zarad istine, saopštavamo da je ugovor za izgradnju hangara investitor, Vojnograđevinski centar „Beograd“, sklopio sa izvođačem radova - Vojnograđevinskom ustanovom „Beograd“. I to u definisanom postupku u skladu sa normativom i stanadardima rada u građevinarstvu i kriterijuma za utvrđivanje kalkulativnih cena, koje donosi organizaciona jedinica Ministarstva odbrane nadležna za infrastrukturu, tržišnim vrednostima materijala i opreme, kao i transportnim i troškovima izvođača koji se javljaju pri nabavci materijala i opreme.

Takođe, na temu cene usaglašavanje ponude Vojnograđevinske ustanove „Beograd“ rade stručna lica investitora u skladu sa Pravilnikom o planiranju, izgradnji i održavanju objekata infrastrukture koje koriste Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, pri čemu se dostavljene cene upoređuju sa cenama materijala i radova na tržištu. Napominjemo da se u okviru izgradnje hangara izvode i radovi na pratećoj komunalnoj infrastrukturi, sabraćajnim površinama, hortikulturnim uređenjem i izgradnji stajanke za avione, sa ugovorenom cenom hangara od 1.130 evra/m2 i cenom stajanke od 134 evra/m2. Smatramo potrebnim navesti i podatak da je od početka 2021. godine zbog nestabilnosti na tržištu, koja je prouzrokovana pandemijom virusa kovid-19, došlo do velikog skoka cena građevinskog materijala i cene radova.

Izvođač radova, Vojnograđevinska ustanova „Beograd“ uveden je u posao 20. maja ove godine i do sada su izvedeni zemljani radovi i započeti  armirano-betonski radovi. Naglašavamo da je sve dosadašnje radove izvodila Vojnograđevinska ustanova „Beograd“ sopstvenim kapacitetima bez angažovanja bilo kog podizvođača, pa samim tim i bez angažovanja navedenog preduzeća „Energoprojekt“. To jasno govori da Vojnograđevinska ustanova „Beograd“ nije sprovela postupak poverljive nabavke sa navedenim preduzećem.

Takođe, ističemo da Vojnograđevinska ustanova „Beograd“ u okviru realizacije projekata angažuje isključivo podizvođače za nabavku i ugradnju materijala i opreme za koje je garancija proizvođača uslovljena ugradnjom od strane ovlašćenih privrednih društava, kao i za nabavku radova i usluga za koje nije ovlašćena ili nema raspoloživih sopstvenih kapaciteta, uz potpunu primenu odredbi Zakona o javnim nabavkama.

Radi potupnog sagledavanja svih činjenica, napominjemo i to da hangari koji se grade za potrebe smeštaja specifične opreme i vozila Vojske Srbije moraju da ispune standarde koji se odnose na kvalitet ugrađene opreme, nosivost poda, klimatizaciju i ventilaciju, protivpožarnu zaštitu i drugo. Hangar na aeodromu „Morava“ se gradi na mestu objekata koji su porušeni prilikom bombardovanja 1999. godine i radovi se izvode uz angažovanje pirotehničkog obezbeđenja Vojske Srbije, što dodatno povećava troškove izgradnje.  Obzirom da se radi o izgradnji specifičnog objekta na vojnom aerodromu, primenjuje se Zakon o javnim nabavkama u oblasti odbrane i bezbednosti.

Naša obaveza je i da vas upoznamo da Vojnograđevinski centar „Beograd“ i Vojnograđevinska ustanova „Beograd“ u toku 2021. godine realizuju i realizovali su preko 30 projekata od značaja za Vojsku Srbije koji se odnose na izgradnju hangara, garaža za smeštaj motornih vozila, radarskih  položaja, komandnih i stambenih objekata, kao i projekte od značaja za Republiku Srbiju koji se odnose na izgradnju tri kovid bolnice u godini dana i izgradnju fabrike vakcina. U toku realizacije navedenih projekata primenjene su sve propisane procedure koje su u potpunosti identične kao i procedura realizacije projekta izgradnje hangara na aerodromu „Morava“.

Uzimajući u obzir da je opredeljenje Ministarstva odbrane da se u okviru realizacije infrastrukturnih projekata omogući učešće što većeg broja građevinskih preduzeća sa samo jednim ciljem, a to je postizanje osnovnih načela Zakona o javnim nabavkama kao što su transparentnost, ekonomičnost i konkurentnost, obaveštavamo vas da ćemo, i pored ovakvih zlonamernih postupaka, nastaviti sa primenom navedenog principa sa uverenjem da se samo na takav način može dati pun doprinos unapređenju i razvoju sistema odbrane. U skladu sa tim, Vojnograđevinska ustanova „Beograd“ će, na osnovu analize planiranih radova i raspoloživih sopstvenih kapaciteta, u narednom periodu svakako realizovati postupak izbora određenog broja podizvođača radova na izgradnji hangara, uz potpunu primenu procedura koje su propisane Zakonom o javnim nabavkama.

Raznoraznim tajkunima koji stoje iza ovih sramotnih napada, takođe, poručujemo, da nastave da sede u svojim bunkerima u nadi da će plasiranjem laži prikriti svoje veze sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka“.