Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.09.2021.

Predsednik Vučić: Srbija ne prihvata politiku svršenog čina



Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksadar Vučić predsedavao je današnjom hitnom sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je bilo reči o kriznoj situaciji na Kosovu i Metohiji. Po završetku zasedanja predsednik je poručio da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira i pune stabilnosti, ali i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na KiM.

Sednici, koja je održana u Palati „Srbija“, prisustvovali su i potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, koji je i sekretar Saveta, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ostali članovi Saveta za nacionalnu bezbednost.

- Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno posle kriminalne akcije prištinskog režima i šestog po redu upada na sever KiM, uz korišćenje oklopnih transportera, dugih cevi, maltretiranja lokalnog stanovništva, uz neobaveštavanje gradonačelnika četiri opštine. Analizirali smo situaciju i došli do sledećih zaključaka. Srbija će nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali i pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na KiM. Smatramo neprimerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obe strane. Srbija je uvek spremna da nastavi dijalog u Briselu, ali neće da prihvati rešenja nametnuta jednostranim, kriminalnim akcijama – naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije ističe da je nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora sa predstavnicima najmoćnijih zemalja zapadnog sveta, odbio predlog sa tobožnjim kompromisnim rešenjem, jer bi ono unižavalo Republiku Srbiju. Za tu odluku dobio je saglasnost i Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je istakao da je jedino rešenje ono što zahteva Savet za nacionalnu bezbednost, a to je povlačenje svih trupa sa severa KiM, povratak na pređašnje stanje, a tek onda odlazak na razgovore u Briselu.

- Što se svega drugog tiče, mi smo uvek spremni za razgovor, ali ima još jedan uslov koji postavlja Savet za nacionalnu bezbednost. Mi tražimo hitan odgovor od Evropske unije, postoji li Briselski sporazum u pravnom prometu, ili ne i kada će biti formirana Zajednica srpskih opština? Taj odgovor tražićemo u narednih mesec dana i videćemo konačno hoćemo li ga dobiti ili ne. I njihovo ćutanje i nedobijanje odgovora biće nam jasan znak da Briselski sporazum više ne postoji i da oni ne žele da se formira Zajednica srpskih opština. I to je nešto, ali onda bar svi znamo da taj sporazum ne postoji – poručuje predsednik Srbije i podseća da je upravo suština Briselskog sporazuma bila u formiranju Zajednice srpskih opština.

Predsednik Vučić je uputio poziv EU, Velikoj Britaniji i SAD da utiču na Prištinu da bez odlaganja ukine protivpravnu i suprotno Briselskom sporazumu donetu presudu Ivanu Todosijeviću, što smatra da može biti razlog za veliku krizu.

- Priština ne samo što zabranjuje drugačije mišljenje, gde je samo njihovo mišljenje ispravno, ali da sve to ostavimo po strani, oni su direktno prekršili Briselski sporazum. Po Briselskom sporazumu u Veću sudija morali su da budu dvojica Srba i jedan Albanac. Takvo veće nije nikada ni bilo ponuđeno da se formira. Oni to znaju. Ili će ukinuti tu presudu ili smo dobro razumeli da Priština ima podršku za iseljavanje Srba sa KiM, srpskih porodica, domaćina i svega drugog. U skladu sa tim i mi ćemo reagovati drugačije – rekao je predsednik Vučić.

U skladu sa Briselskim sporazumom predsednik Vučić je tražio i hitno izdavanje licenci za snabdevanje, distribuciju i trgovinu električnom energijom dvema srpskim kompanijama, a narodu na KiM poručio da će biti snabdeven osnovnim životnim namirnicama sve dok traje krizna situacija na severu pokrajine.

- Bilo je mnogo predloga za dodatne mere koje će biti donete u cilju zaštite interesa Republike Srbije.  Mi ćemo ih razmatrati u narednih nekoliko dana i onda izaći sa njima. Želimo da pokažemo dobru volju. Želimo i da ostavimo neko vreme nekima u Prištini da promene svoje loše odluke. Ukoliko ne budu želeli, mi ćemo donositi mere u cilju zaštite interesa Republike Srbije i ja sam o tome obavestio članice Kvinte i predstavnike EU. Srbija neće da prihvata politiku svršenog čina, u kojoj će da nas dovedu do toga da nečija kriminalna akcija može da dobije pravnu legalizaciju i legitimizaciju. Samim nasiljem možete da učinite šta god vam je volja, ali da dobijete pečat Srbije na to, nećete. Kad kažem „kakva vam je volja“, to ne podrazumeva fizičko nasilje nad srpskim stanovništvom, jer na fizičko nasilje mora da reaguje NATO. A ako ne bude reagovao NATO, ja sam već to rekao, neće biti pogroma nad našim stanovništvom kao što ga je bilo 2004. godine i neće biti ni „Oluje“ ni „Bljeska“- poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je, takođe, naveo da je Savet za nacionalnu bezbednost analizirao stanje i situaciju u Vojsci Srbije i policiji, sagledavši šta je sve neophodno kako bi se u narednom periodu kapaciteti dodatno ojačali i kako bi još snažnije delovali po pitanju odvraćanja na svaku potencijalnu agresiju ili pretnju na našu zemlju. On je, takođe, istakao da je zadovoljan borbenom gotovošću, moralom i motivisanošću ljudi i najavio da vojsku i policiju očekuju značajnija opremanja i naoružavanja, koja su već ranije ugovorena.

- Odbacio sam to zato što sam sit politike svršenog čina i zato što tako ne možete da razgovarate sa Srbijom. Na barapske, kriminalne trikove Prištine više niko u Srbiji neće da pristaje. Naša odluka je bila da im kažemo „Izvolite, provodite šta god hoćete, kako god hoćete, ali to provodite na silu. A da dobijete pristanak i saglasnost Srbije za to, ne može“ – rekao je predsednik Vučić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.09.2021
Obraćanje predsednika Vučića
21.09.2021
mp4 (29,25 MB)
Sednica