Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.09.2021.

U novom broju "ODBRANE"



U septembarskom broju magazina „Odbrana” pripremili smo dosta zanimljivih tema. Naši novinari i fotoreporteri su na licu mesta u Ruskoj Federaciji i izveštavaju sa 7. Međunarodnih vojnih igara. Prate nastupe naših tenkista na „Tenkovskom biatlonu”, izveštavaju o uspesima naših vozača na „Vojnom reliju” i predstavnika Ministarstva odbrane na takmičenju „Armija kulture” u organizaciji Uprave za odnose sa javnošću. Jedna od 34 discipline te nezvanične svetske vojne olimpijade – takmičenje vojnih policajaca „Čuvar reda” – prvi put se održava u našoj zemlji i u njoj prvi put učestvuju pripadnici Vojske Srbije.

Rubrika Stajna tačka posvećena je totalnoj odbrani kao konceptu odvraćanja odbijanjem neprijatelja. Taj se koncept postiže sveobuhvatnom spremnošću čitavog društva i odlučnošću da se odupre vojnoj agresiji i drugim bezbednosnim izazovima. Kao odgovor na sve turbulentnije geopolitičke okolnosti, nekoliko država vratilo se konceptu totalne odbrane kao modelu za jačanje nacionalne bezbednosti. Jedan od najočiglednijih pokazatelja preduzetih koraka za sprovođenje totalne odbrane jeste ponovno uvođenje vojnog roka u Litvaniji i Švedskoj.
 
Pišući za rubriku Sistem otišli smo u Mešovitu artiljerijsku brigadu da vidimo šta njeni pripadnici sada rade posle godine u kojoj su išli sa vežbe na vežbu, ispratili smo noćno letenje na avionu „lasta” kadeta četvrte godine Vojne akademije – studijski program Vojno vazduhoplovstvo, koji imaju letačku obuku u 252.lba eskadrili. Pisali smo o pomoći Vojske, jedinica KoV-a, u rešavanju problema vodosnabdevanja, koji pritiska stanovnike Nišavskog, Moravičkog, Zlatiborskog i Kolubarskog okruga. Posvetili smo pažnju i pokaznoj vežbi gašenja požara u jednom od skladišta pogonskih sredstava Centralne logističke baze, održanoj početkom avgusta.
 
U serijalu o poligonima Vojske Srbije donosimo zanimljivu priču o Vojnom kompleksu „Beranovac”, autodromu kakav niko nema u Srbiji. Tu se decenijama stvaraju vrsni instruktori i vozači u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, od kojih su mnogi ovenčani zlatom i srebrom na vojnim takmičenjima u zemlji i svetu, a neki od njih upravo su sa Vojnog relija u Ruskoj Federaciji doneli srebrnu i bronzane medalje.

U rubrici Globalno, iz pera naših saradnika donosimo priče o vazdušnodesantnim jedinicama sveta – takozvanoj pešadiji na krilima, jedinicima koje su širom sveta nastale nakon uspešne upotrebe avijacije u Prvom svetskom ratu. Aktuelna je i priča o geopolitičkom trenutku Istočnog Mediterana, koji je stalno poprište suprotstavljenih religija, ideologija, nacionalizama i ambicija. Imajući u vidu da aktuelni geopolitički trenutak predstavlja period najveće preraspodele moći još od perioda hladnog rata, antagonizam u sferi energije ponovo aktuelizuje pitanje „ko će imati ključeve toplih mora”, a svi pokazatelji upućuju na geoistorijske promene u Istočnom Mediteranu.
 
Tekst pod naslovom „Drava se ne predaje” objavljen u rubrici Kultura podseća na herojstvo komandanta monitora „Drava” Aleksandra Berića s početka Drugog svetskog rata. Pod istoimenim nazivom završeno je snimanje igrano-dokumentarnog filma koji prati borbu tog broda i njegovog komandanta u odbrani otadžbine.

U rubrici Istorija govorimo o ruskom nasleđu u Vojnom muzeju u Beogradu, u rubrici Sport, da ostane i na papiru zabeleženo, o sjajnim uspesima koje su na olimpijadi u Tokiju osvojile pripadnice Sportske jedinice Vojske Srbije – Jovana Preković zlato u karateu i Tijana Bogdanović bronzu u tekvondou.

Posebno je zanimljiv specijalni prilog na 24 strane – „Kajmakčalan, septembar 1916. godine”. Autor je pratio dešavanja od 12. septembra do 3. oktobra, koliko je trajala bitka, iz dana u dan. Zauzećem Kajmakčalana srpski vojnik je stupio na tlo svoje otadžbine i više nije bio izgnanik. Sloboda je skupo plaćena. Za tri meseca borbi te 1916. godine poginulo je, ranjeno i kontuzovano 1.037 oficira, a nestao 31. Poginuo je, ranjen, kontuzovan i nestao 32.381 podoficir, kaplar i redov.

SADRŽAJ ODBRANE 352
 
NASLOVNA

Str. 2
IMPRESUM I SADRŽAJ

UVODNIK
Str. 3
Armija kulture
LEPOTA SNAGE I SNAGA LEPOTE

U FOKUSU
Str. 4
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije tokom avgusta
JAKA VOJSKA ČINI SRBIJU JAKOM

Str. 8
Uspešno učešće pripadnika Vojske Srbije na 7. Međunarodnim vojnik igrama
OVDE SMO JEDNO – OVDE SMO SRBIJA!

Str. 13
Međunarodno takmičenje jedinica vojne policije „Čuvar reda”
PROMOCIJA VOJNOG SPORTA

STAJNA TAČKA
Str. 18
Koncept odvraćanja odbijanjem neprijatelja
TOTALNA ODBRANA

SISTEM
Str. 25
Mešovita artiljerijska brigada
S VEŽBE NA VEŽBU

Str. 29
Prvo noćno letenje kadeta-pilota na avionu „lasta”
OSVAJANjE TAMNOG NEBA

Str. 33
Angažovanje Vojske Srbije u vodosnabdevanju stanovništva
VOJNE CISTERNE GASE ŽEĐ

Str. 36
Vežba gašenja požara u skladištu pogonskih sredstava
ZAJEDNIČKIM SNAGAMA

Str. 38
Vojni kompleks „Beranovac”
AUTODROM KAKAV NIKO U SRBIJI NEMA

GLOBALNO – PARALELE
Str. 44
Vazdušnodesantne jedinice i izazovi savremenih operacija
PEŠADIJA NA KRILIMA

PORTRET – SEĆANjE
Str. 49
Miroslav Lazanski (1950–2021)
ČOVEK KOJI JE VOLEO VOJSKU

GLOBALNO – POGLEDI
Str. 50
Istočni Mediteran
STARI GEOPOLITIČKI CENTAR NOVOG MEĐUNARODNOG SISTEMA

KULTURA
Str. 54
Igrano-dokumentarnog filma
DRAVA SE NE PREDAJE

ISTORIJA
Str. 58
RUSKO NASLEĐE U VOJNOM MUZEJU U BEOGRADU

SPORT
Str. 61
Olimpijska odličja za pripadnice Sportske jedinice Vojske Srbije
JOVANI I TIJANI JOŠ JEDNO HVALA

OGLASI
Str. 62
Servisne informacije, konkursi

SPECIJALNI PRILOG – 217
Kajmakčalan, septembar 1916. godine
IME ČASTI