Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.04.2021.

Obeležena 92. godišnjica smrti vojvode Stepe StepanovićaPovodom obeležavanja 92. godišnjice od smrti istaknutog srpskog vojskovođe vojvode Stepe Stepanovića, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položili su vence na vojvodin grob na gradskom groblju u Čačku.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Moravičkog upravnog okruga, gradonačelnik Grada Čačka, udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani, a nakon odavanja počasti usledio je kulturno-umetnički program.

Vojvoda Stepa Stepanović (1856-1929) bio je jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji tokom perioda oslobodilačkih ratova koji su se odigrali između 1912. i 1918. godine. Njegovi najveći uspesi na bojnom polju bile su bitke na Jedrenu 1912. i bitka na Ceru 1914. godine. 

Doprinos vojvode Stepe Stepanovića pobedi Srpske vojske u balkanskim i Prvom svetskom ratu bio je nemerljiv. Bio je nosilac velikog broja visokih srpskih i stranih odlikovanja. 

 Vojvoda Stepa Stepanović umro je u Čačku 27. aprila 1929. godine.