Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.12.2020.

Obeležavanje Dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratuDelegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovala je danas ceremoniji polaganja venaca u okviru lokaliteta masovne grobnice civila stradalih u Drugom svetskom ratu Spomen-kompleksa „Stratište“ u Jabuci kod Pančeva, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

Državnu ceremoniju predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, a ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Grada Pančeva, Nacionalnog saveta Roma, predstavnici diplomatskog kora, udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Povod za održavanje komemorativnih okupljanja je sećanje na 16. decembar 1942. godine kada je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije. Genocid nad Romima ili Porajmos predstavlja jedan od najtragičnijih događaja u Drugom svetskom ratu.
 
 
photoFOTOGALERIJA