Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.08.2020.

Međunarodnom vojnom saradnjom jačamo nezavisnost, mir i bezbednost




U poslednjih nekoliko godina međunarodna vojna saradnja beleži značajne rezultate, kako na polju jačanja spoljno političkih prioriteta Republike Srbije, tako i u reformi sistema odbrane, zahvaljujući čemu aktivno doprinosi podizanju nivoa operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije
 
Zaštita suverenosti, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti naše zemlje, očuvanje mira i bezbednosti u regionu i svetu, unapređenje nacionalne bezbednosti i odbrane kroz proces evropskih integracija, vojnu neutralnost Srbije, saradnju i partnerstva sa državama i međunarodnim organizacijama u oblasti bezbednosti i odbrane, samo su neki od ciljeva međunarodne vojne saradnje, kojima se svakodnevno posvećuje velika pažnja.

Preduzimanjem niza mera, susretima na visokom nivou i aktivnim lobiranjem, međunarodna vojna saradnja doprinosi da jednostrano proglašena nezavisnost tzv. Kosova od strane privremenih institucija samouprave u Prištini, ne bude priznata u međunarodnim organizacijama, kao i stvaranju uslova za saradnju sa KFOR-om, kao jedinim garantom bezbednosti na prostoru južne srpske pokrajine shodno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
 
Realizacijom aktivnosti međunarodne vojne saradnje podržano je strateško opredeljenje Srbije za vojnu neutralnost, kroz uravnotežen pristup saradnje sa svim značajnim subjektima međunarodnih odnosa. Nastojeći da Srbija bude prepoznata kao pouzdan, predvidiv i odgovoran partner, jednako su izgrađivani partnerski odnosi sa Istokom i Zapadom i unapređivana bilateralna saradnja sa susednim državama i strateškim partnerima poput Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Narodne Republike Kine, državama Evropske unije i tradicionalno prijateljskim zemljama.
 
Međunarodna vojna saradnja intenzivirana je i brojnim posetama na visokom i ekspertskom nivou, realizacijom zajedničkih vežbi i vojno tehničkom saradnjom, a značajan element spoljne i odbrambene politike Srbije predstavlja i angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i operacijama Evropske unije za upravljanje krizama kao što su „MINUSCA“, „UNIFIL“, „UNFICYP“, „MONUSCO“, „UNTSO“, „EUNAFOR ATALANTA“,”EUTM RCA” i „EUTM Somalia“.
Takođe, nacionalna bezbednost i odbrana jačani su kroz proces evropskih integracija i aktivno učešće Srbije u svim procesima koji se odvijaju u okviru međunarodnih organizacija, Partnerstva za mir i regionalnih inicijativa.
 
Po pitanju očuvanja mira i bezbednosti u regionu i svetu, Srbija je posredstvom međunarodne vojne saradnje dala doprinos i očuvanju Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom, unapređenju položaja Srba u regionu i svetu.
 
Takođe, posebno važan segment je i kontrola naoružanja pod čijim okriljem je Republika Srbija realizovala sve međunarodno prihvaćene obaveze po Sporazumu o podregionalnoj kontroli naoružanja i Bečkom dokumentu 2011.
 
Stvaranjem uslova za unapređenje vojnoekonomske, vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje, intenzivirana je saradnja u oblasti odbrane sa zemljama Bliskog istoka, Afrike, Azije.
 
Veoma važan segment u unapređenju međunarodne vojne saradnje predstavljaju susreti zvaničnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na visokom nivou. Samo u poslednje tri godine ministar odbrane Aleksandar Vulin realizovao je u Srbiji 22 ministarske posete, 105 sastanaka sa visokim stranim predstavnicima i 101 sastanak sa ambasadorima i predstavnicima međunarodnih organizacija, a u inostranstvu 51 ministarsku i 23 radne posete.
 
Među najznačajnijim susretima su susreti sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejom Šojguom, potpredsednikom Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine generalom Džangom Jousjaom, ministrom odbrane NR Kine generalom Vei Fengheom, vrhovnim komandatom Savezničkih snaga u Evropi generalom Todom Voltersom, zamenikom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler, zamenikom pomoćnika sekretara odbrane SAD za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lorom Kuper, šeikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom Bin Zajedom, generalnim sekretarom ODKB, ministrima odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Francuske, Grčke, Turske, Kipra, Italije, Belorusije...
 
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, državni sekretari, pomoćnici ministra, realizovali su 217 aktivnosti međunarodne saradnje, od čega 140 u Srbiji i 77 u inostranstvu.
U najznačajnije susrete načelnika Generalštaba Vojske Srbije spadaju oni sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO generalom Peterom Pavelom i vazduhoplovnim maršalom Stjuartom Pičom, načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije generalom Valerijem Gerasimovim, načelnikom štaba i komandantom Komande združenih snaga NATO u Napulju general-potpukovnikom Lučanom Portolanom i  admiralom Džejmsom Fogom, predsedavajućim Vojnog komiteta EU generalom Klaudijem Gracianijem, načelnicima generalštabova oružanih snaga SAD, Belorusije, Grčke itd.
 
Rezultati vojno-ekonomske saradnje sa stranim partnerima širom sveta najbolje se mogu sagledati u sferi nabavke naoružanja i vojne oreme, vojnotehničke pomoći, kao i kroz saradnju odbrambenih industrija na zajedničkim projektima, prenosu tehnologija i remontu ratne tehnike. Zahvaljujući tome, Vojsci Srbije donirani su avioni MiG-29 iz Ruske Federacije i Republike Belorusije, nabavljeni su helikopteri Mi-17, Mi-35, borbena vozila BRDM-2, tenkovi T-72 i artiljerijsko-raketni sistem „Pancir S-1“ iz Ruske Federacije, bespilotne letelice CH-92A iz Narodne Republike Kine, helikopteri H-145M „Airbus“ i lako prenosivi raketni sistemi PVO „Mistral“ iz država članica EU - Francuske i Nemačke.
Na planu vojno-vojne saradnje u protekle tri godine realizovano je 3.248 aktivnosti sa partnerskim oružanim snagama. Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovali su na 98 međunarodnih vežbi od kojih je 25 realizovano u Srbiji, 67 u inostranstvu, dok je 6 vežbi realizovano u Srbiji i inostranstvu istovremeno. Značajnije vežbe su „Slovensko bratstvo“, „Regex“, „Platinum Wolf“, „Šabla“, „Bars“, „Air Solution“, „LIVEX“, „Vigorous Warrior“, „Neraskidivo bratstvo“, „Combined Resolve“, „Neighbours“, „Saber Junction“, „Saber Guardian“, „Platinum Lion“, „Platinum Eagle“, „Cyber Tesla“ ...
 
Vojno-obrazovna saradnja, takođe, značajno je doprinela izgradnji međunarodnog poverenja i prijateljstva. Pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije omogućeno je da se usavršavaju na najvišim nivoima školovanja u SAD, Ruskoj Federaciji, NR Kini, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, Italiji, Grčkoj, Nemačkoj, Francuskoj, Estoniji, a u vojnoobrazovnim ustanovama naše zemlje Visoke studije bezbednosti i odbrane, Generalštabno i Komandno-štabno usavršavanje pohađali su pripadnici ministarstava odbrane i oružanih snaga iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, DNR Alžira, Nigerije, Severne Makedonije.
 
Poseban kuriozitet međunarodne vojne saradnje predstavlja učešće pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji, gde su ostvareni značajni rezultati. Do sada, Srbija se nadmetala u disciplinama „Tenkovski biatlon“, „Poljska kuhinja“, „Snajperska granica“, „Inžinjerijska formula“ i „Vojni reli“. Ove godine pripadnici Vojske Srbije ponovo će se boriti za neko od odličja „Tenkovskog biatlona“, „Vojnog relija“ i „Snajperske granice“.
U periodu vanrednog stanja usled pandemije koronavirusa, aktivnosti međunarodne vojne saradnje težišno su bile usmeravane na stvaranje uslova za prijem donacija i doniranje medicinske pomoći, kao i stvaranje uslova za boravak medicinskih timova iz Narodne Republike Kine i eksperata iz oblasti medicine i jedinica ABHO Ruske Federacije, koji su došli da pomognu Srbiji u suzbijanju virusne infekcije.
 
Povodom 20 godina od odbrane od NATO agresije Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije priredili su izložbu „Odbrana 78“ u Muzeju Grada Beograda, posvećenu stradalima u NATO agresiji. Ova multimedijalna i interaktivna izložba autora Dušana Jovovića, koja prikazuje herojsku odbranu naše zemlje tokom 78 dana NATO agresije, postala je nezaobilazni deo posete stranih državnika i delegacija Republici Srbiji.
 
Međunarodna vojna saradnja pod okriljem Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nastaviće da se razvija i time dodatno doprinosi unapređenju celokupnog sistema odbrane naše zemlje, jačanju nezavisnosti, mira i bezbednosti.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.08.2020
mp4 (189,54 MB)
Međunarodna vojna saradnja