Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.04.2020.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ne utiču gde će zaraženi pacijenti biti smešteni i lečeni




Povodom zahteva penzionisanog generala Malinovića da se tokom lečenja penzionisanog generala Ponoša za njega i suprugu obezbede posebne privilegije i uslovi koji nisu predviđeni za ostale pacijente njihovog stanja, Ministarstvo odbrane ističe da smatra vrlo neodgovornim iznostiti imena ljudi koji se leče od bilo koje bolesti pa i Covid-19, bez njihove saglasnosti. 
 
Ministarstvo odbrane nije i neće izlaziti ni sa imenima pacijenata niti sa detaljima njihovog lečenja. Ako su penzionisani general Ponoš i njegova supruga dali saglasnost da penzionisani pripadnik Vojske Srbije Sreto Malinović iznosi podatke o njima to je njihova odluka koju nećemo komentarisati. 
 
Ali zbog istinitog informisanja javnosti Ministarstvo odbrane ističe da o tome ko dolazi na lečenje u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu, samostalno i jedino meritorno odluku donose lekari u zdravstvenim ustanovama koje prve stupaju u kontakt sa pacijentom i zavisno od njegove kliničke slike, donose odluku o mestu lečenja kao i načinu lečenja.
 
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ni na koji način niti mogu niti treba da utiču gde će zaraženi pacijenti biti smešteni i lečeni.
 
I ovom prilikom naglašavamo da privremena bolnica na Beogradskom sajmu ispunjava sve uslove za lečenje pacijenata sa lakšim simptomima oboljenja od Covid-19. Medicinski nadzor i medicinska nega obezbeđeni su tokom 24 časa svakog dana, a vizite su oko 9 i 16 časova, kada se obilaze sve sobe i proverava zdravstveno stanje pacijenata. Testiranje se za sada sprovodi u sedmodnevnim intervalima.
 
Glavni medicinski koordinator privremene bolnice na Beogradskom sajmu je potpukovnik dr Veljko Milić sa Klinike za urgentnu internu medicinu Vojnomedicinske akademije, a pripadnici Vojske Srbije zaduženi su za spoljnje obezbeđenje Sajma i organizaciju smeštaja i ishrane u privremenoj bolnici.
 
Medicinsko osoblje radi u tri smene. Tokom osmočasovne smene medicinsko osoblje je po četiri sata u hali gde su pacijenti smešteni i sa njima radi dovoljan broj lekara i medicinskih tehničara, prilagođen broju pacijenata koji su na lečenju.
 
Pacijenti u bolnici imaju besplatnu terapiju i lekove, koje inače redovno koriste, ukoliko nisu poneli svoje.
 
Svaki pacijent dobija kućni red, kojeg treba da se pridržava. Obezbeđena su sva tri obroka, hrana je kvalitetna i ukusna, a na aparatima imaju hladnu i vruću vodu za čaj. Pacijenti imaju obezbeđene tuševe i toplu vodu. Na raspolaganju im je i više sadržaja kako bi ispunili vreme dok traje lečenje. Tu su dnevne novine, časopisi, knjige, stripovi, društvene igre…