Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.04.2020.

Angažovanje Vojske Srbije tokom vanrednog stanja




Na osnovu odluke o uvođenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije koje je proglasio predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović doneli su odluke i izdali naređenja iz svojih nadležnosti o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju podrške civilnim vlastima u sprečavanju širenja virusne infekcije Covid-19 – istakao je portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije major Milan Gujanica.

- Pripadnici Vojske Srbije angažovani su na obezbeđenju i kontroli javnih objekata, zatim obezbeđenju glavnih bolnica, na graničnim prelazima u cilju pružanja pomoći nadležnim državnim organima na kontroli prelaska granice i na obezbeđenju prihvatnih i centara za azil - rekao je major Gujanica.
 
On je naglasio da je Vojska Srbije uredila privremenu bolnicu za smeštaj lica sa lakšom kliničkom slikom oboljenja od Covid-19 na Beogradskom sajmu gde je obezbeđeno 3.000 kreveta. 
 
- Uređene su privremene bolnice i na Novosadskom sajmu i u niškoj hali Čair, a Vojnomedicinski centar na Karaburmi pretvoren je takođe u privremenu bolnicu sa 100 ležaja, sa potpunim snebdevanjem kiseonikom - naglasio je portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i dodao da je Vojna bolnica u Novom Sadu spremna za prijem i lečenje 100 teže obolelih pacijenata, a pomoć u lečenju pružiće i penzionisani lekari ove ustanove koji su se odazvali pozivu svoje vojske.   

- Pripadnici Vojske Srbije već rade na uređenju privremenih bolnica u sportskoj hali „Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu i u hali „Aleksandar Nikolić“, a biće angažovani i na uređenju prostora za privremenu bolnicu u beogradskoj Areni, rekao je major Gujanica.
 
Prema njegovim rečima, Vojska Srbije obezbeđuje smeštaj i ishranu i spoljnje obezbeđenje u objektima za zdravstveni nadzor za naše građane koji dolaze iz inostranstva u Moroviću, Subotici i Letenci kod Novog Sada, a za još 11 objekata za zdravstveni nadzor daje samo obezbeđenje.
 
- Pripadnici Vojske Srbije obezbeđuju i 17 prihvatnih i centara za azil i 149 socijalnih ustanova za odrasla i stara lica. Vojska Srbije trenutno obezbeđuje i 18 graničnih prelaza i 40 zdravstvenih  centara u 20 gradova u Srbiji - poručio je major Gujanica.
 
videoVIDEOGALERIJA
03.04.2020
mp4 (171,84 MB)
Izjava majora Milana Gujanice