Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.03.2020.

Ministarstvo odbrane dostavilo predsedniku Vučiću procenu rizika i pretnji nakon pojave zarazne bolesti Covid 19
Ministar odbrane Aleksandar Vulin obratio se predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću i dostavio mu procenu rizika i pretnji nakon pojave zarazne bolesti Covid 19.
 
Ministar Vulin se tim povodom obratio građanima Srbije.
 
„Poštovani građani Srbije,
 
Na osnovu odredbe člana 88 stav 2 Zakona o odbrani, Ministarstvo odbrane se obratilo predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Republike Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću i dostavilo  mu procenu rizika i pretnji po bezbednost Republike Srbije i njenih građana.
 
Nakon pojave zarazne bolesti Covid 19 koja je izazvana virusom SARS Cov 2 i pored do sada preduzetih mera od strane nadležnih organa i organizacija, a polazeći pre svega od dešavanja na globalnom nivou i proglašenja globalne pandemije Covid 19 od strane Svetske zdravstvene organizacije, procena je da bi dalje širenje Covida 19 moglo značajno ugroziti zdravlje šire populacije stanovništva, a time dovesti u pitanje normalno odvijanje života u Republici Srbiji, uključujući funkcionisanje njenih institucija, javnih službi i privrede.
 
Iz navedenih razloga rizici i pretnje po bezbednost Republike Srbije i njenih građana zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Republike Srbije.
 
Predsednik Republike Srbije je večeras primio procenu Ministarstva odbrane i sada je na njemu da odluči kako i na koji način će iskoristiti svoja ustavna ovlašćenja i staviti u funkciju očuvanja života i zdravlja svih građana Srbije sve službe bezbednosti u našoj zemlji. Građani Srbije, budite uz svoju zemlju, uz svoju državu. Živela Srbija”, rekao je ministar Vulin.