Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.03.2020.

Ministar Vulin: Situacija oko migrantske krize je pod kontrolom




- Kod nas je situacija oko migrantske krize kao i 2015. godine. Stvari su pod kontrolom, život se odvija, kako u vojsci kažu – planski i organizovano. Trenutno je u Srbiji više od 6.000 migranata, većina je smeštena u kampove, nema nikakve opasnosti, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u jutarnjem programu Televizije „Pink".

Kako je istakao, Evropska unija je prvi put rekla šta hoće i to uliva nadu da će se stvari držati pod kontrolom. Ministar Vulin poručio je i da nema razloga ni za kakvu paniku.

- 2015. godine je bilo mnogo teže i gore. Dnevno je u našu zemlju ulazilo i po 10.000 ljudi. Kao predsednik Radne grupe za rešavanje posledica migracija bio sam angažovan oko toga, a inače mi smo prva država u Evropi koja je formirala interresornu radnu grupu koja se bavi problemom migracija. U to vreme je predsednik Vučić bio premijer koji je najviše puta posetio kampove i migrante u njima. Zahvaljujući takvom odnosu nije slučajno što je kroz Srbiju prošlo milion ljudi bez ijednog incidenta. I tada smo bili organizovana država, ponašali se prema tim ljudima tako da sačuvamo njihovo dostojanstvo. Verujte svojoj državi. Srbija se pokazala kao jedna od najorganizovanijih zemalja u Evropi. Ne treba stvarati paniku, ne treba otežavati situaciju. Od tih 6.000 koji su u Srbiji, 99,9 odsto želi da ode odavde. Verujte svojoj državi, čuvajte je i nemojte da pravite veće probleme nego što ih imamo, poručio je ministar Vulin.