Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.02.2020.

Obeležena 103. godišnjica Topličkog ustanka




Državnom ceremonijom u centru Prokuplja, kraj Spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama narodnog ustanka 1917. godine, obeležena je 103. godišnjica od izbijanja Topličkog ustanka.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Topličkog upravnog okruga i grada Prokuplja, kao i članovi brojnih udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova, polaganjem venaca odali su poštu palim junacima, a izveden je i prigodan umetnički program u realizaciji Doma kulture u Prokuplju.

Ustanak koji je krajem februara i početkom marta 1917. godine zahvatio Toplicu i Jablanicu i proširio se na ostale delove pod bugarskom okupacijom, sastavni je deo oslobodilačke borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Ustanak je predstavljao produžetak otpora započetog u Srbiji od trenutka kada se srpska vojska povukla preko Albanije i trajao je skoro sve do njenog povratka u otadžbinu.  Bio je to jedini i pravi ustanak u pozadini frontova, iza koga su postojale elementarna organizacija i jasna koncepcija borbe za slobodu.