Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.02.2020.

Čestitke ministra odbrane povodom vojnih praznika




Čestitka povodom Dana Instituta za strategijska istraživanja

Svim pripadnicima Instituta za strategijska istraživanja čestitam 5. februar – Dan Instituta.

Na današnji dan 1876. godine, Ukazom kneza Milana Obrenovića o „Ustrojstvu Glavnog Đeneralštaba“ utemeljeno je prvo institucionalno bavljenje vojnom istorijom. Profesor istorije i geografije u Artiljerijskoj školi, Jovan Dragašević, udario je temelje rada na pisanju vojne istorije i prikupljanju arhivske građe.

Nastavljajući tradiciju dugu više od jednog veka, siguran sam da ćete i u narednom periodu davati pun doprinos kako u oblasti istoriografskog i naučnoistraživačkog rada, tako i afirmaciji Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Čestitam vam praznik i želim puno uspeha u realizaciji svih vaših planova, kao i da svojim stručnim i naučnim radom neprekidno obogaćujete nacionalnu svest o nama i svetu u kome živimo

Čestitka povodom Dana geodetske službe

Svim pripadnicima geodetske službe upućujem srdačne čestitke povodom 5. februara – Dana službe.

Profesionalnim izvršavanjem zadataka dostojno čuvate tradicije Geografskog odeljenja namenjenog za premer Srbije za vojne potrebe koje je knjaz Milan Obrenović formirao pre tačno 144 godine.

Savesnim i odgovornim radom vaši pripadnici daju značajan doprinos geotopografskom obezbeđenju naše vojske, ali i postižu zapažene rezultate u realizaciji projekata od opšteg društvenog značaja.

Uveren da ćete nastaviti sa kvalitetnim radom dajući doprinos kako razvoju geodetske službe tako i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u celini, čestitam vam praznik.

Čestitka povodom Dana Vojnog arhiva

Svim pripadnicima Vojnog arhiva upućujem iskrene čestitke povodom 5. februara – Dana ustanove.

Nastavljajući tradiciju Trećeg istorijskog odeljenja Glavnog generalštaba iz 1876. godine Vojni arhiv je u protekloj godini pored redovnih obaveza, publikovanjem kapitalnog dela – Zbornika dokumenata Vojnog arhiva „Popis vojnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu – arhivska građa Vojnog arhiva“ dao značajan doprinos kulturi čitave zemlje doprinoseći na taj način i prosperitetu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao jedna od njenih najznačajnijih institucija.

Uveren da će ovo biti samo jedan u nizu vaših podviga i da ćete nastaviti da svojim angažovanjem pokazujete značaj koji vaša ustanova ima za očuvanje i prezentovanje nacionalnog duha i tradicije ne samo Vojske Srbije već i države u celini, čestitam vam praznik.