Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.02.2020.

Konkurs za prijem kandidata iz građanstva za učenike Vojne gimnazije



                                                                                                                                                                                
MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE
R A S P I S U J E

K O N K U R S
za prijem kandidata iz građanstva za učenike Vojne gimnazije

 
U školskoj 2020/2021. godini izvršiće se prijem kandidata oba pola iz građanstva (u daljem tekstu: kandidati) za učenike Vojne gimnazije po sledećem: 105 kandidata (za prvi razred), 15 kandidata (za drugi razred) i 10 kandidata (za treći razred).

USLOVI KONKURSA
 
Kandidati treba da ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa.

OPŠTI USLOVI:
 
da su državljani Republike Srbije;
da su zdravstveno sposobni za školovanje, što utvrđuje nadležna vojnolekarska komisija;
da se protiv njih ne vodi krivični postupak ili postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da nisu osuđivani za takva dela kaznom zatvora u trajanju dužem od 6 (šest) meseci ili kaznom maloletničkog zatvora, odnosno da im nije izricana zavodska mera.
POSEBNI USLOVI:
da u svim razredima školovanja iz vladanja imaju najmanje ocenu 4 (vrlodobar);
da su tokom školovanja u osnovnoj školi postigli najmanje vrlodobar prosečan opšti uspeh i
da iz matematike tokom školovanja imaju najmanje ocenu 4 (vrlodobar).
            za upis u prvi razred:
da su rođeni 2004. godine ili kasnije i
da su završili V, VI, VII razred i prvo polugodište VIII razreda, odnosno VIII razred osnovne škole, i pri tome postigli najmanje vrlodobar prosečan opšti uspeh školovanja;
           za upis u drugi razred:
da su rođeni 2003. godine ili kasnije i
da su završili prvo polugodište I razreda, odnosno I razred gimnazije, i pri tome postigli najmanje vrlodobar prosečan opšti uspeh školovanja;
 za upis u treći razred:
da su rođeni 2002. godine ili kasnije i
da su završili I razred gimnazije i prvo polugodište II razreda, odnosno II razred gimnazije, i pri tome postigli najmanje vrlodobar prosečan opšti uspeh školovanja.
 
Kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove konkursa za prijem podležu proveri fizičke sposobnosti, proveri znanja iz matematike i srpskog jezika i književnosti, psihološkoj, medicinsko-zdravstvenoj proceni i bezbednosnoj proveri.
ŠKOLOVANjE, PRAVA I OBAVEZE UČENIKA
Školovanje traje četiri godine, za kandidate koji se primaju u prvi razred, tri za prijem u drugi razred i dve godine za kandidate koji se primaju u treći razred. Učenici se školuju po nastavnom planu i programu koji odgovara Nastavnom planu i programu gimnazija opšteg smera u Republici Srbiji, ali obuhvata i vojne sadržaje.
Nakon završenog školovanja u Vojnoj gimnaziji učenici su u obavezi da nastave školovanje na Univerzitetu odbrane.
Za vreme školovanja učenici Vojne gimnazije imaju status vojnog lica, u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije. Za vreme školovanja učenicima su obezbeđeni smeštaj i ishrana u internatu, udžbenici i školski pribor, odeća i obuća, zdravstvena zaštita i novčana primanja u skladu sa propisom kojim su uređeni uslovi, način ostvarivanja i visina novčanih primanja u Ministarstvu odbrane Republike Srbije.
Troškove školovanja snosi Ministarstvo odbrane Republike Srbije, na osnovu ugovora kojim se regulišu međusobna prava i obaveze. U slučaju prekida školovanja zbog neispunjenja obaveza definisanih ugovorom, lice na školovanju i njegov zakonski zastupnik u obavezi su da nadoknade troškove školovanja.
NAČIN KONKURISANjA I POSTUPAK SPROVOĐENjA KONKURSA
Kandidati podnose prijavu teritorijalnom organu regionalnog centra Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta prebivališta.
Kandidati čije je prebivalište na teritoriji AP Kosovo i Metohija obraćaju se teritorijalnom organu regionalnog centra Ministarstva odbrane koji je najbliži njihovom mestu prebivališta.
Konkursna dokumentacija neće se vraćati kandidatima.
Kandidat uz prijavu prilaže:
overenu fotokopiju uverenja o državljanstvu Republike Srbije;
overenu fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih;
potvrdu nadležnog organa da se protiv njega ne vodi krivični postupak ili postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, odnosno da nije osuđivan za takva dela kaznom zatvora u trajanju dužem od šest meseci ili kaznom maloletničkog zatvora, odnosno da im nije izricana zavodska mera;
 
overene fotokopije svedočanstava V, VI, VII i VIII razreda OŠ za kandidate koji su završili osnovnu školu, a za učenike VIII razreda overene fotokopije svedočanstava V, VI, VII razreda OŠ i uverenje – potvrdu osnovne škole o ocenama na kraju prvog polugodišta VIII razreda(za upis u prvi razred).
overene fotokopije svedočanstva I razreda srednje škole za kandidate koji su završili prvi razred, a za učenike I razreda uverenje – potvrdu gimnazije o ocenama na kraju prvog polugodišta I razreda (za upis u drugi razred).
overene fotokopije svedočanstva I i II razreda gimnazije za kandidate koji su završili prvi i drugi razred gimnazije, a za učenike II razreda overene fotokopije svedočanstva I razreda gimnazije i uverenje – potvrdu gimnazije o ocenama na kraju prvog polugodišta II razreda (za upis u treći razred).
 
Fotokopije dokumenata, traženih po konkursu, kandidati overavaju u opštini, sudu ili kod javnog beležnika.
Kandidati dolaze na sve predviđene provere u okviru selekcije u pratnji roditelja – staratelja i tom prilikom dužni su da ponesu đačku knjižicu (ili drugu ispravu) sa overenom fotografijom. Sve putne troškove prevoza od mesta stanovanja do mesta selekcije, odnosno provera snose kandidati koji konkurišu za upis u Vojnu gimnaziju.
Selekcija kandidata za učenike Vojne gimnazije realizuje se u tri dela.
U prvom delu, u trajanju od jednog dana, kandidati podležu proveri fizičke sposobnosti, proveri znanja iz matematike i srpskog jezika, koja se realizuje u Internatu Vojne gimnazije (Humska 22, Beograd). Prilikom dolaska na proveru fizičkih sposobnosti kandidat sa sobom obavezno nosi potrebnu sportsku opremu i propisanu potvrdu od izabranog lekara (ne stariju od 10 dana) da može pristupiti proveri fizičkih sposobnosti. Ukoliko kandidat ne zadovolji kriterijume provere fizičke sposobnosti, ne upućuje se na sledeći oblik selekcije. Prilikom dolaska na provere znanja kandidat donosi potreban školski pribor. Da bi zadovoljio kriterijume prvog dela selekcije kandidat mora ostvariti najmanje po pet bodova na proveri znanja iz srpskog jezika i književnosti i matematike.
Na osnovu rezultata prvog dela selekcije formira se Preliminarna rang-lista po merilima za utvrđivanje redosleda kandidata i objavljuje na sajtu Vojne gimnazije. Kandidat koji smatra da su njegova prava povređena može podneti prigovor Vojnoj gimnaziji u roku od tri dana od dana objavljivanja ove rang-liste.
 
MERILA ZA UTVRĐIVANjE REDOSLEDA PRIJAVLjENIH KANDIDATA:
– uspeh iz osnovne škole, maksimalan broj bodova je 40;           
– provera znanja iz matematike, maksimalan broj bodova je 20;
– provera znanja iz srpskog jezika, maksimalan broj bodova je 20 i
– provera fizičke sposobnosti, maksimalan broj bodova je 20.
Kandidati će biti rangirani na osnovu ukupno ostvarenog broja bodova, a u slučaju istog broja bodova, prednost će imati kandidat sa više osvojenih bodova na proveri znanja iz matematike, zatim sa fizičke provere i na kraju iz srpskog jezika.
 
U drugom delu, u trajanju od jednog dana, kandidati podležu psihološkoj proceni u nadležnoj vojnoj zdravstvenoj ustanovi. Prilikom dolaska na procenu kandidat je u obavezi da ponese popunjen obrazac izvoda iz zdravstvenog kartona. Da bi zadovoljio kriterijum na psihološkoj proceni, kandidat mora pripadati 1, 2. ili 3. kategoriji (odnosno kandidati iz 4. i 5 kategorije ne zadovoljavaju kriterijum).
 
U trećem delu, u trajanju od jednog dana, kandidati podležu medicinsko-zdravstvenoj proceni u nadležnoj vojnoj zdravstvenoj ustanovi. Psihološka i medicinsko zdravstvena procena planirane su u Novom Sadu (VMC N. Sad), Beogradu (VMC Karaburma) i Nišu (VB Niš).
Pozivanje kandidata u svim fazama selekcije vršiće teritorijalani organi regionalnih centara Ministarstva odbrane, prema rasporedu koji će izraditi Vojna gimnazija.  
Tokom procesa selekcije vrši se i bezbednosna provera kandidata.
Psihološka procena, medicinsko-zdravstvena procena i bezbednosna provera ne boduju se, već su eliminacionog karaktera.
Konkurs je otvoren od 1. februara do 15. marta 2020. godine.
Lista izabranih kandidata biće objavljena na sajtu Vojne gimnazije 17. juna 2020. godine, dok će primljeni kandidati dobiti obaveštenje o prijemu i o prvom roditeljskom sastanku krajem juna. Kandidat ima pravo na primedbe koje podnosi pisanim putem Vojnoj gimnaziji, u roku od 15 dana od dana objavljivanja Liste izabranih kandidata na sajtu. Primedbe kandidata razmatra i rešava Uprava za kadrove Ministarstva odbrane.
 
Detaljnije informacije u vezi sa načinom selekcije, kriterijumima za proveru fizičke sposobnosti, testovima znanja iz prošlih godina, kao i informacije o školovanju u Vojnoj gimnaziji mogu se videti na sajtu www.gimnazija.mod.gov.rs.
Takođe, informacije se mogu dobiti putem mejla vogi@mod.gov.rs, na telefon 011/3603-966 i 011/3603-972 ili u Vojnoj gimnaziji, Humska 22, Beograd (radnim danima od 12.00 do 14.00 časova).