Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.09.2019.

Stalna zdravstvena briga o licima u “Bristolu”




Od prvog dana štrajka glađu lica koja su ostala u nekadašnjem hotelu “Bristol” , 5. septembra, ekipe Centra vojnomedicinskih ustanova Beograd redovno obilaze lica kako bi preventivno delovali i rešavali njihove zdravstvene probleme. Do danas je pregledano osam lica, a danas je ukazana zdravstvena pomoć jednoj ženi zbog alergijske reakcije, dok su ostali u stabilnom stanju i nemaju zdravstvenih problema.

Lekarske ekipe hitne pomoći i dalje će redovno, dva puta dnevno, a po potrebi i češće, obilaziti lica u “Bristolu” kako bi na vreme sprečile posledice po njihovo zdravlje.

Ministarstvo odbrane ponovo, jasno i dosledno, poziva lica koja su ostala u „Bristolu“ da se usele u stanove koje su već obišli u bloku A, Vračaru i Zvezdari  u Beogradu, u skladu sa pravima koja ostvaruju.

Ali, ponovnom pozivu svim licima koja su u „Bristolu“ na razgovor sa predstavnicima Ministarstva odbrane u cilju nalaženja rešenja problema, odazvalo se samo njih četvoro. Ostali očito ne žele da traže zajedničko rešenje problema sa Ministarstvom odbrane. 

Ministarstvo odbrane ostaje dosledno u stavu da se pitanje stambenog rešenja lica u „Bristolu“ reši u okviru zakona i utvrđenih procedura koje su im predočene, poštujući jedinstvenu rang-listu stambenih interesenata Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na kojoj je 18.000 lica. U slučaju dodele trajnog stambenog rešenja licima koja su ostala u “Bristolu”, ostali stambeni interesenti imali bi pravo da tuže Ministarstvo odbrane i dobiju spor. Zbog sličnih kršenja zakona u 2008. godini, Ministarstvo odbrane je u poslednje dve godine isplatilo šest milijardi dinara na ime sudskih presuda po tužbama za diskriminaciju rezervista. Zato se takva kršenja zakona neće ponoviti ni u ovom niti u bilo kom drugom slučaju. 

I ovoga puta Ministarstvo odbrane ponovo poziva lica koja borave u “Bristolu” da prihvate ponuđeno rešenje problema, a neodgovorne političare da ne zloupotrebljavaju njihovo zdravlje, jer im time nanose samo štetu, obmanjujući i javnost stvaranjem iskrivljene sliku o suštini problema, za koji oni nude samo nezakonita rešenja, za razliku od Ministarstva odbrane koje ovaj problem hoće da reši zakonito i ni na čiju štetu.

Stanove koje Ministarstvo odbrane nudi, a koje lica u „Bristolu“ odbijaju, možete videti na sledećem linku.