Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.08.2019.

Ministar Vulin: "Vučićevi leteći tenkovi"
Delegacija Ministarstva odbrane, predvođena ministrom Aleksandrom Vulinom, obišla je fabriku za proizvodnju helikoptera Mi-35M “Rostvertol” u Rostovu na Donu.

Ministar Vulin sastao se sa rukovodstvom vazduhoplovnog zavoda, prisustvovao statičkom prikazu četiri helikoptera Mi-35M koji će biti isporučeni Vojsci Srbije i demonstracionom letu.

"Zahvaljujući politici predsednika Vučića, zahvaljujući politici štednje i tome što naša zemlja konačno može da izdvaja za najnovija sredstva mi imamo najbolje helikoptere na svetu. Oni nisu samo novi, oni su najbolji na svetu u svojoj klasi. To naravno prati i poboljšanje materijalnog položaja pilota, letačkog osoblja, sve ono što je predsednik Vučić kao vrhovni komandant naredio da se radi. Vojska Srbije je dobila jednu potpuno novu sposobnost, nešto što nismo do sada mogli, i svi oni koji ove helikoptere zovu "Vučićevi leteći tenkovi" jesu u pravu. Ovo jesu leteći tenkovi i ovo su sredstva koja su u stanju da zaštite naš prostor, koja su u stanju da pojačaju borbenu gotovost naše zemlje", izjavio je ministar Vulin.

Ministar je istakao da smo mi veoma ponosni na to, ali da niko ne treba da se plaši naoružavanja Srbije.

"Srbija će se naoružavati i opremati i dalje, sprovodiće vojno-tehnički sporazum koji je postignut između predsednika Vučića i predsednika Putina, zbog čega smo veoma ponosni i zahvalni, ali ovo oružje nikada neće biti zloupotrebljeno. Ovo oružje služi samo u svrhu očuvanja mira i odvraćanja bilo koga ko misli da bi sa Srbijom trebalo razgovarati putem sile", rekao je ministar Vulin.

Posle susreta sa pripadnicima Vojske Srbije koji se nalaze na obuci u Ruskoj Federaciji, ministar je rekao da se mi sada suočavamo sa tehnikom koju prvi put imamo priliku da koristimo.

Ovo su najsavremeniji svetski sistemi. Mi smo do sada radili na helikopterima koji su bili proizvedeni ili tehnološki formulisani u vreme Sovjetskog saveza, a ovo su helikopteri koji su moderni, spremni i sigurni i za koje, kao i za H-145M, tvrde da su najbolji na svetu u svojoj klasi. Kao što vidite naši momci su izuzetni, domaćini ih veoma hvale, kažu da uče brzo i da brzo mogu da savladaju i usvoje nova znanja. Možemo da budemo ponosni na njih i da budemo sigurni da će ovu tehniku koristiti na najbolji mogući način. Niko se ne seća kada smo poslednji put imali novu tehniku ni najsavremeniju. Ovo je velika promena", zaključio je ministar Vulin.  

Major Dobrosav Drndarević komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva, govoreći o karakteristikama helikoptera Mi-35M, istakao je da je razlika velika u odnosu na ono što su do sada imali i na čemu su do sada leteli.

"Jedna od tih razlika je i ta oprema helikoptera i sami instrumenti - sa analognog na digitalno. Druga razlika je u tome da dobijamo mnogo i u tehničkom i tehnološkom smislu i sada konačno imamo mogućnost da izvršavamo naše zadatke i ono za šta smo namenjeni, a to je bobrena upotreba u dnevnim i noćnim uslovima i u složenim meteo-uslovima. Dobijamo, takođe, i dodatni nivo zaštite jer je helikopter oklopljen - glavni sistemi, motor, rotor, kao i sama kabina i piloti su zaštićeni. Dobili smo, takođe, mogućnost da dejstvujemo na većim daljinama i da, tako kažem, da dejstvujemo i danju i noću, jer helikopter raspolaže termovizijom, televizijom, opremljen je i naočarima za noćno letenje – ističe major Drndarević dodajući da je takvom opremom značajno olakšan posao pilota.

On je istakao da je helikopter prvenstveno namenjen za protivoklopnu borbu, ali osposobljen i za celu paletu drugih zadataka koje može da izvršava, kao što su prevoženje ljudstva, tereta i izviđanje iz vazduha.

Kapetan Miloš Milošević, tehnolog u četi za održavanje 98. vazduhoplovne brigade, naglasio je da je Mi-35M tip helikoptera kakvog do sada nije bilo u našim jedinicama.

- Sistemi su novi, dosta su zahtevniji, napredniji, ali su i pouzdaniji i to sve donosi dosta novog za nas – nova iskustva, nove knjige, nova uputstva, nove priručnike, tako da nas očekuje dosta posla – ističe kapetan Milošević zadužen za održavanje vazduhoplova u "Lađevcima".

Helikopter Mi-35M može transportovati do osam vojnika s punom opremom i naoružanjem do 1.500 kg, dok terete velikih dimenzija može da nosi na specijalnim užadima ili sajlama. Posada helikoptera, pilot i pilot-operater, smeštena je u tandem-kabinama, sa dvostrukim komandama, a letelica poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera.

Za zaštitu od vođenih raketa helikopter je opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu. Rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku, a radi smanjenja infracrvenog odraza na izduvnim cevima motora ugrađeni su sistemi za smanjenje temperature izduvnih gasova. Helikopter Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u svim meteo-uslovima, danju i noću.

Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 km/č i operativnoj visini od 5.400 m, kao i doletu do 460 km. S dopunskim rezervoarima goriva to može da bude i do 1.085 km.

Od naoružanja, na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 mm i uvezan sa sistemom za upravljanje vatrom. Na svakom krilu može nositi širok dijapazon naoružanja uključujući dodatne topove 23 mm, nevođene rakete 80mm i najsavremenije vođene rakete velikog dometa.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.08.2019
mp4 (166,64 MB)
Izjava ministra Vulina
16.08.2019
mp4 (183,36 MB)
Izjava majora Drndarevića
16.08.2019
mp4 (65,86 MB)
Izjava kapetana Miloševića
16.08.2019
mp4 (71,23 MB)
Poseta vazduhoplovnom zavodu
16.08.2019
mp4 (525,99 MB)
Obilazak pilota na obuci
16.08.2019
mp4 (73,55 MB)
Sastanak