Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.05.2019.

Ministar Vulin: Velika Albanija je pretnja





Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin sastao se sa ministrom nacionalne odbrane Republike Grčke Evangelosom Apostolakisom, koji je prisustvovao današnjem prikazu u Nišu.
 
Ministar Apostolakis, koji je na poziv ministra Vulina, prisustvovao današnjoj paradi u Nišu, čestitao je ministru odbrane Srbije na impresivnom prikazu koji su izveli pripadnici vojske i policije.
 
U nastavku susreta ministar Apostolakis pohvalio je mudru politiku predsednika Aleksandra Vučića u rešavanju pitanja Kosova i Metohije i izrazio očekivanje da će se naći kompromisno rešenje za pitanje južne srpske pokrajine. Grčki ministar odbrane je potvrdio podršku svoje zemlje teritorijalnom suverenitetu i integritetu Srbije.
 
Tokom razgovora sa grčkim kolegom, ministar Vulin je istakao da je Srbija zahvalna na kontinuiranoj podršci Grčke u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji što je potvrda iskrenog prijateljstva dve države i dva naroda.
 
Kako je ministar Vulin naglasio, za Republiku Srbiju formiranje takozvane “vojske Kosova” apsolutno je neprihvatljivo i  predstavlja opasnost za ceo region te poručio da je KFOR jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom 1244.
 
Ministar Vulin je, takođe, naglasio i da je najveća bezbednosna pretnja Republici Srbiji i regionu Balkana stvaranje velike Albanije.
 
Ministar Vulin je rekao da podržava politiku Grčke, kao i Prespanski sporazum postignut između Severne Makedonije i Republike Grčke.
 
Tokom današnjeg susreta ministri su razmotrili trenutnu saradnju u oblasti odbrane i složili se da postoji prostor za njeno unapređenje, a kao najznačajnije oblasti saradnje istakli su održavanje zajedničkih vežbi.
 
Ministar Vulin je naglasio značaj učešća Vojske Srbije u borbenoj grupi HELBROC , gde je Grčka vodeća nacija, u okviru koje će Vojska Srbije uzeti aktivno učešće od sledeće godine. U predstojećem pediodu, planirano je zajedničko učešće na vezbama MILEX i TALOS.
 
Ministar Vulin je, takođe, naglasio i značaj saradnje u oblasti vojnog obrazovanja, podsećajući da se jedan broj broj srpskih oficira usavršavao u vojnim školama Republike Grčke, uputivši poziv ministru Apostolakisu da se grčki oficiri školuju u našim vojnim školama.
 
Ministri odbrane Srbije i Grčke složili su se u oceni da postoji potencijal za razvoj vojno-tehničke saradnje dve zemlje.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.05.2019
mp4 (267,55 MB)
Sastanak sa ministrom odbrane Grčke