Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.04.2019.

Otvorena izložba „Odbrana 78“ posvećena odbrani od NATO agresije




Ministar Vulin: Istina ispričana ovom izložbom može da bude različito posmatrana, ali ne i osporena

– NATO agresija je bila poslednji veliki zločin 20. veka. NATO agresija je bila završetak jednog strašnog i krvavog veka, u kome Srbi nisu zaslužili da izgube milione ljudi. Srbija ni jednim svojim postupkom nije ničim ni izazvala ni skrivila NATO agresiju. Nema nikakve srpske krivice u NATO agresiji i strašnom ratu 1998. i 1999. godine – istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin otvarajući izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“, posvećenu obeležavanju 20 godina od odbrane otadžbine od NATO agresije u izložbenom prostoru Muzeja Grada Beograda.



Ministar Vulin je podsetio da je na današnji dan, pre dve decenije, ubijena Milica Rakić i naglasio da je izložba posvećena svima koji su ubijeni, svim vojnicima, policajcima i svim stradalim u NATO agresiji, ubijenoj deci i istini.

On je naglasio da je Srbija ponosna na svakog svog vojnika, oficira, policajca, na svakog svog čoveka koji je istrpeo i preživeo NATO bombardovanje.

– U nama nema krivice. Činjenica da smo živeli i branili svoju zemlju nije i ne može biti opravdanje za NATO agresiju i NATO bombardovanje. Te 1999. godine, svako je pokazao svoje lice – Srbi svoje najbolje, najlepše i najhrabrije lice, a oni koji su nas bombardovali svoje najružnije i najslabije lice. Te 1999. godine, nije bilo razlike između fronta i pozadine. Svaki stanovnik Srbije bio je meta, svaka naša smrt za njih je bila samo kolateralna šteta, i ništa više. Mi imamo razlog da se ponosimo i kad mislimo o 1999. godini, osećamo ponos na svakog vojnika, policajca, oficira i građanina ove zemlje i ne verujem da oni koji su nas bombardovali mogu da dele to isto osećanje sa nama – ocenio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, srpski narod zna šta je vojnička slava i poštuje je i kod neprijatelja, ali nema vojničke slave u ubijanju dece i ubijanju trudnica na pijacama.

– Ne verujem da mogu da dele naš ponos, ali mogu naše drugo osećanje koje nas uvek obuzme kada mislimo o 1999. godini – tugu. Nadam se da osećaju tugu kada misle na našu ubijenu decu, kada misle na naše ubijene vojnike i policajce. Nadam se da dele našu tugu, jer tuga je prvi korak ka kajanju, a kajanje je ono što želimo da vidimo kod svih onih koji su ubijali Srbiju te 1999. godine – naglasio je ministar Vulin.



Mi gledamo u budućnost, dodao je, i izabrali smo da budemo vojno neutralni, ne želimo sukob ni sa kim i hoćemo da gradimo prijateljstvo, ali, podvukao je, nikada ne smemo da zaboravimo ono što je bilo.

– Ne verujem da postoji prijateljstvo koje se temelji na tome da zaboravite ono što se desilo, da zaboravite zlo koje vam je učinjeno. Istina koju ćemo ispričati i u ovoj izložbi je istina koja može da bude različito posmatrana, ali ne može da bude osporena – ovako je bilo. Istina koju ćete ovde videti je istina koju ovaj narod živi. Ovo je izložba koju su napravili oni koji su nas bombardovali 1999. godine – poručio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, gledamo u budućnost, izabrali smo da budemo vojno neutralni i da nikada drugima ne učinimo ono što je činjeno nama. I izabrali smo da ne zaboravimo, jer Srbi su prečesto u svojoj istoriji zaboravljali zlo koje im je činjeno, da ne bi povredili druge.

– Srbija se tako ponašala do 2012. godine, ali od 2012. godine kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane Srbija ne dozvoljava da neko drugi piše njenu istoriju i da joj neko drugi naređuje da zaboravi – zaključio je ministar Vulin.

Govoreći o izložbi, autor Dušan Jovović istakao je da je reč o projektu koji je iniciralo Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije. On je posebno naglasio da su koautori izložbe jedinice Vojske Srbije, bez kojih ovu izložbu nije bilo moguće prirediti. Među njima posebnu zahvalnost dugujemo 250. raketnoj bigadi za PVD.



– Izložba je multimedijalna i interaktivna postavka koja prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani, što zbog svoje jačine i načina na koji je to snimano 1999. godine, a svi materijali su digitalno obrađeni – naglasio je Jovović, dodajući da je glavna ideja bila da se interaktivnim pristupom kod publike izazove emocija i da se pokaže da su vojska i narod bili neodvojiva celina i da nije bilo fronta.

On je istakao da je postavka podeljena u osam celina, među kojima je izdvojio "Sigurnu sobu" koja je posvećena nastradaloj deci, a likovnost izložbe počiva na autentičnim artefaktima koji su nastali tokom 1998. i 1999. godine.

Izložbena postavka na jedinstven način prikazuje herojsku odbranu zemlje tokom 78 dana NATO agresije, koja je počela napadom na SR Jugoslaviju 24. marta 1999. godine, bez  odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i posvećena je stradalim pripadnicima vojske, policije i civilima, među kojima je, nažalost, bilo i mnoštvo dece.

Realizaciju izložbe pomogli su "Jugoimport SDPR", Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Vojvodine, televizija Studio B, dnevni listovi Večernje novosti, Politika i Blic, kompanija "Borba", fotografi Srđan Ilić i Tomislav Peternek i novinar Milena Marković i Milutin Popadić.

Otvaranju izložbe prisustvovali su ministri u Vladi, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović sa članovima Kolegijuma, članovi Kolegijuma ministra odbrane, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, grada Beograda, penzionisani pripadnici sistema odbrane, kao i predstavnici javnog i kulturnog života. 

Izložba u Muzeju Grada Beograda, ulica Resavska 40b, otvorena je svakog dana od 10 do 19 časova, osim ponedeljka.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.04.2019
mp4 (381,3 MB)
Obraćanje ministra Aleksandra Vulina
17.04.2019
mp4 (335,3 MB)
Izložba
17.04.2019
mp4 (280,17 MB)
Izjava autora izložbe Dušana Jovovića