Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.04.2019.

Izašao je novi broj „ODBRANE“




Počev od aprilskog broja „Odbrana“ izlazi kao mesečnik - sa novom koncepcijom i dizajnom   
 
 „Imam ih, ali i oni imaju mene” – poslednje su reči zabeležene radio-vezom komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka potpukovnika Milenka Pavlovića. Kada je tog 4. maja 1999. godine MiG-om 29 poleteo nebom iznad Srbije, potpukovnik Pavlović je znao da će biti meta znatno nadmoćnijeg neprijatelja. Njegov poslednji let bio je izraz oficirske časti, nesalomivog duha, nepokolebljive hrabrosti, ali i posebne vrste prkosa.
Markica s likom pilota Milenka Pavlovića upravo je puštena u opticaj. Pisma s njegovim likom leteće i tamo gde nikada leteo nije… Ni on, ni svi drugi koji su izgubili svoje živote za 78 dana NATO agresije. Najmanje što im dugujemo je – sećanje.
 
Prošlo je 20 godina od NATO agresije na SRJ. Ovih dana se tim povodom na nekoliko međunarodnih skupova govorilo o toj temi. Dan sećanja nas je vratio u to vreme.

Postoji čitav jedan filozofski pravac koji kaže da se do suštine pojave dolazi postavljanjem pravih pitanja. Pripremajući aprilski broj „Odbrane”, pitali smo sagovornike i kome je i zašto bila potrebna agresija na SRJ, šta je obeležilo ovih 20 godina u životu Srbije, a u neposrednoj je uzročno-posledičnoj vezi s agresijom, kako izgleda njeno produženo dejstvo… Pisali smo o Račku – još jednom. Izdvojili najbolju jedinicu Kopnene vojske, najbolju kliniku VMA, pojasnili zašto profesora Alana Badjua, koga po snazi i značaju misli svrstavaju u red sa Čomskim, treba čitati…
 
Tekstom o Velikoj Albaniji i tome kako se ta ideja iščitava u svetlu najnovijih dešavanja nastojali smo da zaokružimo temu ovog broja.
 
Pažnji čitalaca preporučujemo intervju ministra odbrane Aleksandra Vulina.
Ministar je govorio o posledicama koje je agresija NATO utisnula u tkivo Srbije, o vojsci koja nas nije izneverila, o narodu koji nije izneverio svoju vojsku. Kakva je to vojska koja je danas potrebna Srbiji, kakav status Srbija ima u ovom trenutku, šta je okosnica validne nacionalne strategije i šta je to za šta se danas vredi boriti, samo su neka od pokrenutih pitanja.
 
 
U FOKUSU – 20 godina od NATO agresije: O svemu možemo da razgovaramo sem o zaboravu
 
RAZGOVOR S POVODOM –  Ministar odbrane Aleksandar Vulin:
Sačuvali smo pravo na borbu i nadu
 
Vojska je sačuvala zemlju. Njen otpor je bio herojski, uporan, nesalomiv preko svake nade. Naši komandanti su pokazali hrabrost, ali i vrhunsko vojničko znanje. Nismo pobedili NATO, previše su bili brojni, moćni, naoružani, ali nismo ni kapitulirali – sačuvali smo pravo na borbu i nadu.
 
STAJNA TAČKA –  Godišnjica NATO agresije: Agresija s produženim dejstvom
 Račak – Vokerova prevara: Laž u korenu zla
 
SISTEM
Herojska 63. padobranska brigada: Simbol otpora NATO agresiji
20 godina od obaranja „nevidljivog”
Najbolja jedinica Kopnene vojske: Zastavica za gvozdiku
Ronioci Rečne flotile: Do granica izdržljivosti
Dve decenije rečnog minolovca: Sledbenik Neština
Remontsrpskih „migova” u Belorusiji: Unapređenje borbene moći
Klinika za kardiologiju i urgentnu internu medicinu VMA:
Sedmi put najbolji
 
TEHNIKA –  EMBT: Novi evropski tenk
 
GLOBALNO
Vazdušno-kosmičke snage Rusije: Nebo na dlanu
Frederik Vilijam Endgal: Iza kulisa rata
Zašto profesora Alena Badjua treba čitati
 
KULTURA
Svedočanstvo iz edicije „Ratnik“: Decu im ne mogu oprostiti
Šta su nama gusle?
Kultura je stanje duha
 
ISTORIJA
Jubilej 20. klase Vazduhoplovne akademije: Eksperimentalna klasa
Velika Albanija: Prošlost u ogledalu sadašnjosti
SERVISNE INFORMACIJE :Ugovori o poslovnoj saradnji
OGLASI: Konkursi
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.