Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.03.2019.

Saradnja sa Republikom Grčkom u oblasti odbrane



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković sastao se danas u Beogradu sa  članovima delegacije Generalštaba nacionalne odbrane Oružanih snaga Republike Grčke, koju je predvodio načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju komodor Mihail Naum.



Tokom sastanka razmenjeni su stavovi o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu.

Državni sekretar Živković zahvalio je na kontinuiranoj podršci Republike Grčke u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije na Kosovu i Metohiji i posebno naglasio profesionalan odnos grčkih vojnika u sastavu KFOR.
 
Tokom održavanja redovnih ekspertskih razgovora o saradnji u oblasti odbrane u Beogradu, sa komodorom Naumom sastao se i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Republike Srbije pukovnik Milan Ranković. Na tom sastanku sagovornici su izrazili zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane.
 
Pukovnik Ranković istakao je da je vojno-vojna saradnja intenzivirana u poslednje dve godine, čemu značajno doprinosi izvođenje zajedničkih vežbi specijalnih jedinica dve vojske.


Komodor Naum ponovio je spremnost Republike Grčke za nastavak podrške i razmenu iskustava, posebno u angažovanju Republike Srbije u borbenoj grupi Evropske unije HELBROC.
 
Obostrano je preneto opredeljenje za intenziviranje vojnoobrazovne i vojnoekonomske saradnje. Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2019. godinu.
 
Delegacija Generalštaba nacionalne odbrane Oružanih snaga Grčke posetila je i Vojnomedicinsku akademiju i Centar za mirovne operacije.