Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.03.2019.

Oficirski bal u Vranju



U prelepoj velikoj sali Doma vojske u Vranju održan je oficirski bal, na kome su oficiri i podoficiri Četvrte brigade Kopnene vojske i njihove supruge i devojke svojim igrama doprineli da svi učesnici bala osete lepotu i duh stare srpske muzike i srpskih kola.
 
Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i ostali gosti mogli su da se uvere da pripadnici Četvrte brigade plesom, muzikom i igrom uspešno čuvaju tradicije oficirskih balova u Vranju. Komandant Četvrte brigade brigadni general Slobodan Stopa je, otvarajući bal, naglasio da je upravo ta jedinica 2008. godine vratila tradiciju oficirskih balova u Vojsku Srbije.
 
- Nema sumnje da su Četvrta brigada i Vranje bili začetnici, a dugo i svojevrsni centar plesnih aktivnosti u srpskoj vojsci, kako organizacijom oficirskih balova, tako i formiranjem plesne sekcije, istakao je general Stopa.
 
Oficirski bal je započet nastupom Plesne grupe „Tamo daleko“, a potom su oficiri i podoficiri sa svojim suprugama i devojkama odigrali „Kraljevo kolo“ i „Oficirsko kolo“, valcere i kola uz vranjske narodne pesme. U programu su učestvovali kamerni orkestar i hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, vokalni solisti Dragoslav Mihajlović Kanarinac i Branimir Stošić Kace i virtouz na harmonici Slobodan Jovanović Cobi. Poručnik Goran Stojanović i vodnik Nenad Smiljković posebno su oduševili sve prisutne pevajući u starim srpskim uniformama poznate melodije iz srpske muzičke tradicije.
 
Ove godine, oficirski bal u Vranju održan je u okviru obeležavanja Dana državnosti i Dana žena, a renovirana zgrada Doma Vojske potvrdila je epitet najlepše gradske kuće i pokazala se kao pravo mesto za ovakve i slične manifestacije.
 
Oficirski balovi će sledeće nedelje biti održani i u Nišu, Novom Sadu, Kraljevu i Pančevu.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.03.2019
mp4 (171,41 MB)
Obraćanje generala Stope
02.03.2019
mp4 (321,1 MB)
Oficirski bal