Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.02.2019.

Promovisani najmlađi rezervni potporučnici Vojske Srbije




Svečanost povodom završetka školovanja klase slušalaca za rezervne oficire generacije septembar 2018. godine, održana je danas u kasarni "General Jovan  Mišković". U čin rezervnog potporučnika proizvedeno je 11 slušalaca tehničke službe, 17 slušalaca intendantske službe i 11 slušalaca sanitetske službe.

Čestitajući najmlađim rezervnim oficirima, v.d. dekana Vojne akademije pukovnik prof. dr Dragan Trifković istakao je da je ova generacija rezervnih potporučnika pokazala patriotska osećanja, visok moral, zajedništvo i istrajnost kroz rezultate koje su ostvarili.

- Rezervni potporučnici, današnjim ukazom predsednika Republike Srbije, stajete u stroj rezervnih oficira Vojske Srbije sposobnih i spremnih da pomognete svojoj otadžbini ako joj bude teško. Odluka da biografije akademskih građana oplemenite vojnim veštinama, odvojite se od porodica i nakon završenih fakulteta ponovo marljivo učite i vežbate je vredna poštovanja i divljenja. Za kratko vreme savladali ste uspešno zahtevnu vojničku obuku, položili veliki deo ispita iz opštevojnih i vojnostručnih predmeta tehničke, logističke i medicinske specijalnosti, ali i stažirali u jedinicama naše vojske - poručio je pukovnik Trifković.

Pukovnik Trifković je podsetio rezervne oficire da se na ovome ne smeju zaustaviti, već da bi trebalo da nastave praćenje savremenih trendova u razvoju i upotrebi vojne tehnike, veštine ratovanja, pomoći stanovništvu u slučaju nepogoda i prirodnih katastrofa, razvoju tehničke, intedantske i sanitetske službe.

Najuspešnijim rezervnim potporučnicima uručeni su ručni časovnici sa posvetom. Najbolji u klasi slušalaca rezervnih oficira Vojne akademije su rezerevni potporučnik Miloš Baljošević, rezervni potporučnik Nikola Lešnjak i rezervni potporučnik Slobodan Gvozdenac.

U klasi slušalaca rezervnih oficira Medicinskog fakulteta VMA ove godine najbolji su rezervni potporučnik Mladen Pavlović, rezervni potporučnik Aleksandra Stanković i rezervni potporučnik Ivan Andrić.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Kolegijum načelnika Vojne akademije, roditelji i prijatelji rezervnih potporučnika.