Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.12.2018.

Završen prvi kurs za obuku civila za učešće u multinacionalnim operacijama



Državni sekretar Aleksandar Živković uručio je polaznicima Kursa za obuku civila za učešće u multinacionalnim operacijama uverenja o uspešno završenom kursu. Svečanom zatvaranju kursa u Vranju prisustvovali su i pomoćnik ministra spoljnih poslova Branimir Filipović, Robert Kuharski, šef odeljenja za saradnju u Sektoru bezbednosti Misije OEBS u Srbiji, brigadni general Vladeta Baltić, zamenik komandanta Kopnene vojske i brigadni general Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade KoV.

Pilot kurs za obuku civila za učešće u multinacionalnim operacijama realizovan je od  26. novembra do 7. decembra u organizaciji Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima Ministarstva odbrane, Centra za mirovne operacije GŠ VS i Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije KoV u bazi "Jug". Kurs su pohađali  predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i drugih državnih institucija.
 
Prvi, teorijski deo kursa održan je u Centru za mirovne operacije u Beogradu, uz predavanja domaćih i stranih instruktora iz Centra za prevenciju konflikta u Beču, Evropske službe za spoljne poslove i Centra za međunarodne mirovne operacije iz Berlina.
 
Deo praktične obuke održan je u Kraljevu, gde su polaznici prošli obuku na vozilima Vojske Srbije u uslovima terenske vožnje, sa instruktorima iz bataljona za obuku saobraćajne službe.

Drugi deo praktične obuke održan je u bazi "Jug", gde je u okviru kapaciteta Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije održan niz prikaza i simulacija, u kojima su polaznici obučavani za suočavanje sa različitim situacijama koje mogu da ih zadese tokom angažovanja u misiji. U izvođenju obuke učestvovali su instruktori Centra za obuku jedinica za MnOp i predavači sa Univerziteta Santa Ana iz Italije i Centra za međunarodne mirovne operacije iz Berlina.
 
U okviru saradnje Ministarstva odbrane sa organizacijama civilnog društva kurs je podržan od Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fonda).