Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.10.2018.

Telegrami saučešća povodom zločina u Pitsburgu



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom napada koji se dogodio u sinagogi u Pitsburgu, uputio je pismo saučešća ministru odbrane SAD, Džejmsu Matisu:

"Zločin iz mržnje koji se dogodio u Pitsburgu u državi Pensilvanija kada su napadnuti Jevreji za vreme bogosluženja u sinagogi predstavlja opomenu za sve koji su mislili da je ludilo antisemitizma zauvek poraženo. Sa Jevrejima u hramu nastradali su i pripadnici policijske službe dok su branili ljudske živote i sprečili i veću tragediju.

U ovom teškom trenutku, moje misli i misli svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije ostaju sa vašim narodom.

Molim Vas da u moje ime i u ime svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prenesete izraze iskrenog saučešća porodicama nastradalih, a povređenima želje za brz oporavak."

Pismo saučešća ministar Vulin je uputio i glavnom rabinu jevrejske zajednice u Srbiji, Isaku Asielu:

"Sa užasom i nevericom sam primio vest o napadu usmerenom protiv vašeg naroda u sinagogi u Pitsburgu u Pensilvaniji. Srpski narod osuđuje ovaj gnusni zločin i brutalan antisemitizam prema jevrejskom narodu. U ime svih pripadnika Ministarstva odbrane i u moje lično ime izražavam duboko saučešće Vama i porodicama nastradalih, a povređenima želim brz oporavak."