Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.03.2018.

Vojska Srbije jača za šest aviona "lasta"




Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković obišli su danas na aerodromu „Batajnica“ avione "lasta" koji su uvedeni u upotrebu u RV i PVO Vojske Srbije i avione MiG-29 na kojima je u toku remont i modernizacija.

Ministar Vulin je istakao da se Vojnotehnički sporazum koji je potpisan između vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina sprovodi u rokovima i u skladu sa svim onim što je dogovoreno.

- Kao što vidite, proces modernizacije naših vazduhoplova se nesmetano odvija. Ovde rade naši stručnjaci uz pomoć stručnjaka iz Ruske Federacije i možemo da kažemo da će sve, kao što je i predviđeno, biti i ispunjeno. Posebno nas raduje što smo danas ovde zbog prijema šest novih vazduhoplova tipa "lasta" u naoružanje naše vojske. To je produkt naše pameti i znanja, to su školski avioni koje smo sami projektovali i napravili i posle dugo vremena uspeli da učinimo ispravnim, operativnim i vrednim da budu deo naoružanja naše vojske. Mnogo je vremena prošlo od kad je naša vojska dobila ovako vredan poklon, ali poklon koji smo sami napravili, koji je produkt naše pameti i znanja, rekao je ministar odbrane.

On je objasnio da će se naši piloti obučavati u prvom stepenu na našim avionima.

- Nakon ovoga možemo da kažemo da zaista imamo sve uslove da odškolujemo pilota od prvog stepena od "laste" preko G4, dakle školskog-borbenog aviona, pa sve do MiG-a 29. Ovo je veliki dan za naše vazduhoplovstvo, veliki dan za naše oružane snage i svakog građanina naše zemlje, jer se ovde vidi da naša vojska napreduje, da naša zemlja napreduje i da smo sve sigurniji i sve zaštićeniji, poručio je ministar Vulin.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar odbrane naglasio je da do kraja godine možemo da kažemo da će svi naši avioni biti operativni i u vazduhu.

- Naše vazduhoplovstvo je spaseno. Ono je bilo skoro uništeno 1999. godine, sada možemo da kažemo da će kada se završi sve o čemu govorimo naše vazduhoplovstvo biti sasvim sigurno najrespektabilnije u regionu. Uostalom, Srbija treba da bude i jeste najrespektabilnija zemlja u regionu pa će to biti i njena vojska i njeno vazduhoplovstvo, zaključio je ministar odbrane.

General Diković rekao je da je tokom današnjeg obilaska sagledan stepen realizacije plana modernizacije naših lovačkih aviona  MiG-29.

- Došli smo da sagledamo kako i na koji način se održava postojeća tehnika, kakva je saradnja sa našim partnerima i prijateljima iz Ruske Federacije na remontu naših vazduhoplova. Sa zadovoljstvom mogu reći da ćemo veoma brzo imati unapređenu operativnu sposobnost našeg vazduhoplovstva, baš onako kako smo zamislili i kako smo planirali. Sve teče u skladu s planom i dinamikom, ljudi su motivisani i orni za rad, a uz uvođenje aviona "lasta" za početnu obuku naših pilota imaćemo apsolutno zaokruženo naše vazduhoplovstvo koje će biti sposobno da uspešno štiti vazdušni prostor Republike Srbije, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Komandant 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile potpukovnik Boško Šerbedžija pojasnio je da je od danas u upotrebu uvedeno šest aviona "lasta", a preostalih osam će biti uvedeno sredinom ove godine.

- Avion "lasta" je jednomotorni školski avion namenjen za osnovnu i deo napredne obuke pilota koji se školuju na Vojnoj akademiji. Svojom novom, savremenom digitalnom avionikom i letnim karakteristikama obezbeđuje savremenu i naprednu obuku u osnovnom, akrobatskom, navigacijskom, grupnom, instrumentalnom i noćnom letenju. Ovaj avion će svakao doprineti da se obuka podigne na jedan kvalitativno viši nivo, istakao je potpukovnik Šerbedžija.

Nakon obilaska, ministar Vulin i general Diković danas su se sastali i razgovarali sa pilotima Vojske Srbije koji će uskoro biti upućeni na petomesečnu obuku za letenje na avionu MiG-29 u Rusku Federaciju.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.03.2018
mp4 (213,2 MB)
Ministar Vulin
19.03.2018
mp4 (127,14 MB)
General Diković
19.03.2018
mp4 (114,35 MB)
Potpukovnik Šerbedžija
19.03.2018
mp4 (184,95 MB)
Obilazak