Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.02.2018.

Izašao je novi broj „ODBRANE“



Već go­di­nu da­na de­voj­ke i mla­di­ći slu­že do­bro­volj­ni voj­ni rok po no­vom mo­de­lu, pro­vo­de­ći do­dat­na tri me­se­ca na obu­ci u je­di­ni­ca­ma Voj­ske Sr­bi­je. U že­lji da sa­zna ka­ko su se na no­vi na­čin ob­u­ča­va­nja pri­la­go­di­li voj­ni­ci i sta­re­ši­ne, eki­pa ma­ga­zi­na „Od­bra­na” za­vi­ri­la je pre­ko ogra­de po­ža­re­vač­ke ka­sar­ne „Ge­ne­ral Pa­vle Ju­ri­šić Šturm”. Tom pri­li­kom uve­ri­li smo se da je rad­ni dan u Cen­tru za obu­ku Kop­ne­ne voj­ske sve sa­mo ne obi­čan.
 
Ne­dav­no je In­sti­tut za tran­sfu­zi­o­lo­gi­ju i he­mo­bi­o­lo­gi­ju VMA zva­nič­no po­stao je­dan od pet ovla­šće­nih tran­sfu­zi­o­lo­ških usta­no­va, ko­li­ko će ih bi­ti po no­vom za­ko­nu o zdrav­stvu u Sr­bi­ji. Već su uklju­če­ni u IPA pro­gram Evrop­ske uni­je za Sr­bi­ju, a usko­ro i u dvo­go­di­šnji pr­o­je­kat, pa će im bi­ti do­stup­ni takozvani IPA fon­do­vi za opre­ma­nje naj­sa­vre­me­ni­jom opre­mom. In­sti­tu­tu pred­sto­ji re­or­ga­ni­za­ci­ja, uvo­đe­nje je­din­stve­nog in­for­ma­ci­o­nog si­ste­ma i adap­ta­ci­ja la­bo­ra­to­rij­skog pro­sto­ra. O ka­kvim je no­vi­na­ma reč go­vo­ri prof. dr sc. med. Du­ša­n Vu­če­ti­ć, spe­ci­ja­li­sta tran­sfu­zi­o­lo­g, na­uč­ni sa­rad­ni­k ko­ji od sre­di­ne av­gu­sta 2017. ru­ko­vo­di In­sti­tu­tom.
 
Da srp­ski voj­nik ima ve­li­ko sr­ce u mi­ru, jed­na­ko kao i u ra­tu, po­sve­do­či­li su sta­ri­ji vod­nik Dar­ko Tri­fu­no­vić i de­se­tar Mi­ro­slav Po­tić. Za­hva­lju­ju­ći nji­ho­voj hra­bro­sti i pri­seb­no­sti sa­ču­va­na su dva ži­vo­ta. No­vi broj vojne novine do­no­si krat­ke pri­če o pod­vi­zi­ma dvo­ji­ce pri­pad­ni­ka naše voj­ske.
 
Pa­žnji či­ta­la­ca pre­po­ru­ču­je­mo i in­ter­vju sa re­di­te­ljem Ni­ko­lom Lo­ren­ci­nom, či­ji je sta­ra­lač­ki opus kru­ni­san ostva­re­nji­ma na­sta­lim u pro­duk­ci­ji Voj­no­film­skog cen­tra „Za­sta­va film”. Sa­go­vor­nik na­šeg ma­ga­zi­na go­vo­ri o, sa­da već ču­ve­nom, do­ku­men­tar­cu „Sed­mo­ri­ca s Dri­ne” i mla­dim Ita­li­ja­ni­ma ko­ji su vo­đe­ni Ga­ri­bal­di­je­vim ide­ja­ma do­šli u Sr­bi­ju i pri­klju­či­li se na­šoj voj­sci 1914. go­di­ne.
                       
U FOKUSU – Promocija „Bibliografije Ratnika – časopisa za vojne nauke, književnost i novosti”: DELO OD IZUZETNOG ZNAČAJA
           
TEMA – Institut za transfuziologiju i hemobiologiju VMA: USKORO U NOVOM IZDANjU
                       
ODBRANA – Herojski čin desetara Potića: IZVUKAO DEVOJČICU IZ REKE
 
Humanost starijeg vodnika Darka Trifunovića: VOJNIČKI OPREZ SPASIO ŽIVOT
 
Šestomesečno služenje vojnog roka: PO MERI SISTEMA
 
Inovacije u vojnom obrazovanju: KLIK U BUDUĆNOST
           
TEHNIKA – Puška „talijanka”: PONOVO IZRONILA NA POVRŠINU
           
DRUŠTVO – Ana Manojlović, dobitnica Novinarske nagrade „Ivan Marković”: IZVEŠTAČ „TEŠKIH PRIČA”
           
SVET – Školovanje i obučavanje vojnih pilota: IZMEĐU ŽELjA I MOGUĆNOSTI
           
FELjTON - Velikani srpske vojne hirurgije (3): REFORMATOR SRPSKOG SANITETA
           
KULTURA – Nikola Lorencin, reditelj: PITANjA PROFESORA KARABAŠA
           
SPECIJALNI PRILOG 182 – Jugoslavenska spoljna politika i Tršćanska kriza početkom Hladnog rata (1945–1947)
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.