Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.01.2018.

Susret ministra odbrane i novoimenovanog ambasadora Tunisa




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Tunisa u Republici Srbiji Nj.E. Seif Alah Režebom.

Teme razgovora bile su pitanja bilateralnih odnosa i mogućnost unapređenja nivoa postojeće saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Na početku sastanka ministar Vulin je izrazio zahvalnost tuniskoj strani na principijalnoj podršci prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti tzv. “Kosova”.

- Veoma cenimo principijalnu politiku Tunisa i podršku našim legitimnim naporima za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji. Naša prijateljska zemlja - Tunis štiti interese Srbije u okviru Arapske lige i Organizacije islamske konferencije – naglasio je ministar Vulin.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru, ministar odbrane je podsetio na ulogu koju je Tunis imao u Prvom svetskom ratu za Srpsku vojsku nakon albanske golgote i tokom borbi na Solunskom frontu i zahvalio je za očuvanje vojničkih grobalja u Tunisu gde počiva oko 2.700 srpskih ratnika.

Ambasador je istakao da Tunis veoma ceni ulogu Srbije u očuvanju sećanja na svoje vojnike koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu i izrazio želju da ove godine Srbija i Tunis zajednički obeleže 100. godišnjicu prijateljstva.
 

Sagovornici su konstatovali da dobri politički odnosi između Srbije i Tunisa predstavljaju odličnu osnovu za razvoj i unapređenje saradnje i saglasili se da vojnoekonomska, vojnoobrazovna, vojnomedicinska, vojno-vojna i saradnja između bezbednosno-obaveštajnih službi predstavljaju oblasti u kojima je moguće uspostaviti i razvijati bilateralnu vojnu saradnju.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.01.2018
mp4 (15,39 MB)
Sastanak