Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.12.2017.

Domaća tehnologija u službi bezbednosnih snaga



Ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovali su danas prezentaciji novih modela savremenog streljačkog naoružanja domaće proizvodnje u bazi Specijalne antiterorističke jedinice. 

 Nakon prikaza, ministar Vulin zahvalio je potpredsedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova Stefanoviću na razumevanju za činjenicu da je naša odbrambena industrija u stanju da pokaže i ispuni sve one visoke kriterijume koje od nje može da zahteva naša i svaka druga policija na svetu.

 - Odbrambena industrija Srbije je uvek tu da na prvom mestu domaćom pameću, domaćim znanjem, domaćom tehnologijom snabde sve naše bezbednosne snage. Bezbednosne strukture u ovoj zemlji se ne dele na vojsku i policiju, jer svi oni rade potpuno isti posao i zato moraju biti opremljeni na istovetan način, naravno u skladu sa potrebama njihovog konkretnog posla. I naravno da moraju biti poštovani i čuvani na istovetan način. Odbrambena industrija Srbije je još jedan od dokaza zašto je politika vojne neutralnosti dobra i ispravna, jer kad ste vojno neutralni, kada sami odlučujete o sebi i svojoj industriji, onda možete da proizvodite ovakve stvari, onda ste u stanju da svoju pamet sačuvate za sebe i onda ste u stanju da po najnižim mogućim cenama naoružavate svoju vojsku i svoju policiju, a u skladu sa najvišim mogućim kriterijumima i najvišim mogućim standardima. Tako ćemo nastaviti da se ponašamo. Verujem da su proizvodi odbrambene industrije Srbije dovoljno dobri i za našu vojsku i našu policiju i da ćemo i na taj način poboljšati i svakodnevni život svakog našeg vojnika i svakog našeg policajca. Kada dobije novu opremu on lakše i bolje radi svoj posao, a svako od nas je sigurniji i bezbedniji. Svaki dinar koji ulažete u vojsku i policiju uložili ste u standard i život svakog stanovnika – istakao je ministar Vulin dodajući da što su naša vojska i policija bolje opremljene, to će naš život biti lakši.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izrazio je zadovoljstvo današnjom prezentacijom koju je organizovala namenska industrija za pripadnike policije, koja je bila prilika da se sagledaju mogućnosti domaćeg naoružanja. U narednim danima, takođe, pripadnici MUP-a moći će da testiraju novi automat, automatsku pušku i novi pištolj koji je razvila „Zastava oružje“ u okviru namenske industrije naše zemlje.

 - Nije samo u pitanju oružje. Tu su u pitanju i drugi prateći elementi, od optike i „Aimpoint“ koji su domaći proizvodi. Dakle, imamo mogućnost da vidimo šta je to što domaća industrija može da ponudi policiji. Mi hoćemo da zamenimo jedan deo starog naoružanja koji pripadnici policije nose već godinama i da faktički time naši policajci budu bolje zaštićeni i efikasniji u izvršenju svojih redovnih zadataka. To je i jedna stvar koja je dobra za našu zemlju, ali dobra i za pripadnike Policije za napredak naše industrije – naglasio je ministar Stefanović zahvalivši ministru Vulinu i čelnicima namenske industrije koji su uvek spremni da omoguće da se Policija jednako dobro naoružava kao i Vojska.

On je, takođe, izrazio očekivanje da će policija u narednom periodu moći da računa na još bližu saradnju kroz nabavku zaštitne opreme za pripadnike MUP-a, napominjući da mu je želja da policajci koriste proizvode domaće industrije. On je podsetio da MUP već koristi „lazara“ i „miloša“, ali i modernizovana vozila „BOV“ koji su rađeni u saradnji sa SDPR-om, čime korist ostvaruje i zemlja, jer se koriste proizvodi domaće pameti i industrije, i time štedimo za našu zemlju, a policajci dobijaju ono što im je potrebno. 

Tokom današnjeg prikaza pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), beogradskog Odreda Žandarmerije, Policijske brigade i interventnih jedinica policije gađali su iz pištolja EZ 9 i EZ 9 kompakt, kalibra 9 mm, zatim automatskih pušaka M05 E1 i M05 E3, kalibra 7,62 mm, opremljenih mehaničkim i optičkim nišanima i podesvim kundakom, i automata M05 C1, kalibra 7,62 mm, sa preklopnim kundakom i refleksnim nišanom. Reč je o usavršenim modelima streljačkog naoružanja u čijoj izradi su učestvovali domaći proizvođači namenske industrije „Zastava oružje“ iz Kragujevca, „Teleoptik“ iz Zemuna i „Prva petoletka“ iz Trstenika.

Prezentaciji su prisustvovali i direktor policije Vladimir Rebić, komandant Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) pukovnik Spasoje Vulević, kao i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general-major Bojan Zrnić, a karakteristike naoružanja koje su danas testirali pripadnici SAJ ministrima Vulinu i Stefanoviću predstavio je direktor kragujevačke fabrike „Zastava oružje“ Milojko Brzaković.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.12.2017
mp4 (176,52 MB)
Izjava ministra Vulina
26.12.2017
mp4 (172,46 MB)
Izjava ministra Stefanovića
26.12.2017
mp4 (199,55 MB)
Događaj