Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.12.2017.

Nezaborav za stradale Rome



Tekst i fotografije: http://www.politika.rs

Uz najviše državne počasti na Stratištu kod Jabuke održana je svečanost posvećena očuvanju sećanja na streljane i likvidirane Rome u Drugom svetskom ratu. Polaganjem venaca i belih ruža na spomenik „Brazde”, počast stradalima odali su gradonačelnik Pančeva, predstavnici Vlade Republike Srbije, delegacije Vojske Srbije, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, vojnodiplomatskog kora, potomci žrtava i građani uz prigodan umetnički program, čime je obeležen Međunarodni dan sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

„Brazde”, u okviru spomen-kompleksa na lokalitetu masovne grobnice oko 12.000 civila – Srba, Roma i Jevreja, opominju i podsećaju na 16. decembar 1942. godine, kada je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije. Naredbom iz januara naredne godine određeno je da Romi budu deportovani u logor smrti „Aušvic–Birkenau” u Poljskoj i ta deportacija Roma trajala čitave 1943. do polovine 1944. godine, a kao posledica organizovanog pogroma, u okviru logora smrti „Aušvic–Birkenau” do 2. avgusta te godine funkcionisao je i podlogor „Zigenerlager”, samo za Rome sa teritorije Nemačke i okupiranih država.

Tokom navedenog perioda, u „Zigenerlageru” zatočeno je više od 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 likvidirano, dok se na čelu ovog podlogora nalazio zloglasni lekar Jozef Mengele, koji je obavljao organizovane eksperimente nad Romima, a posebno nad romskom decom.

Pokrovitelji komemorativne svečanosti u spomen-kompleksu Stratište je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji s Gradom Pančevom. 

„Naš zadatak je da kao deo moderne i civilizovane Evrope nikada ne dozvolimo da se genocid od strane fašista, njihovi zločini i masakri ikada zaborave. Zbog toga smo danas ovde. Srbija poštuje sve svoje žrtve. Pamtimo svaki izgubljeni život, ne zaboravljamo ubijene Rome, Srbe, Jevreje, Poljake, Slovake, kao i sve nedužne civile i vojnike, kojima je oteto pravo na život samo zato što su pripadali određenoj naciji, odnosno etničkoj, verskoj ili rasnoj grupi”, rekao je Negovan Stanković, državni sekretar Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naglašavajući da je Srbija ponosna na identitet Roma, čija se suština ogleda u slobodi, dobroti, miroljubivosti i da želi da popravi njihovu ekonomsku situaciju, socijalno stanje i status u društvu.

Ispred Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, komemorativnom skupu obratila se Jelena Jovanović, koja je naglasila da je ovo dan u kome se obeležava sećanje na žrtve stradale na jednom od najvećih stratišta u Evropi i dan opomene za 12.000 prerano i bez milosti prekinutih života žena, dece i starih samo zbog činjenici što su Srbi, Jevreji i Romi.

„Iskreno nosimo tugu zbog svih stradanja od kojih nasilna smrt jeste najstrašnija. U Jabuci je skončalo 2.200 logoraša iz ’Topovskih šupa’, ali onih iz ’Banjice’, ’Sajmišta’, ’Svilare’, zatvora Gestapoa, koji surovo podsećaju da ne postoji dobar rat, niti loš mir. Ovo jeste učionica istorije, a naše je da naučimo, da ne zaboravimo jer samo tako možemo sačuvati pokoljenja koja dolaze i činiti da se zlodela ne ponove, ma gde u svetu”, reči su Jovanovićeve.

Genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba, koji je za posledicu imao stradanje i likvidaciju oko pola miliona Roma, koji su poticali iz više evropskih država – genocid koji je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljen.