Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.12.2017.

Posvećenost miru po svim pitanjima



Odgovarajući na novinarsko pitanje o Kosovu i Metohiji, ministar Vulin je naglasio da se radi o delu Republike Srbije.

- Meni je teško da razumem da neko traži da njegova zemlja bude međunarodno priznata, čuvana, u priznatim međunarodnim granicama ali da sa druge strane ima ideju da moja zemlja trebalo da bude nešto manja ili drugačije organizovana i da u njenom sastavu ne treba da bude ovaj ili onaj deo njene zemlje. To nije dobro. I kada čujete takvu izjavu onda morate da reagujete na nju. I onda morate da reagujete ozbiljno i državnički, a država ozbiljno reaguje tako što sazove svoje najodgovornije ljude i kaže šta sad ovo znači i da li ovo utiče na našu bezbednost, naglasio je Vulin.

U nastavku, ministar Vulin se osvrnuo i na događaj u Srebrenici:

- Ja ću vas podsetiti da je prošlo dve godine od kako je izvršen pokušaj ubistva Aleksandra Vučića. I još uvek nemamo nijedno ime. I još uvek niko za to nije kažnjen. I još uvek se svi pravimo kao da se to nije desilo. Izvinite, da se to desilo na teritoriji Republike Srbije mi bi učinili sve da se do istine dođe, krivci bi posle dve godine sigurno bili i pronađeni i kažnjeni, pa taj Aleksandar Vučić nije od toga napravio nikakav prostor za pogoršanje odnosa između naših zemalja. I to govori o državničkoj ozbiljnosti i to govori koliko je Srbija zaista posvećena miru i koliko je spremna da pređe i preko stvari preko kojih bi malo koja zemlja prešla. Da li možete da zamislite reakciju bilo koje druge zemlje da je neko pokušao da ubije njihovog premijera i da dve godine kasnije nemate odgovor na to pitanje. A kao što vidite evo mi smo i danas ovde. I članovi predsedništva su bili nekoliko puta u Beogradu. Naš predsednik dakle zaista pokazuje u kojoj meri je u stanju da učini sve da bi ovaj prostor bio miran i da bi bio stabilan. To bez takve Srbije ne bi bilo moguće, rekao je Vulin.

Komentarišući izjavu člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, ministar Vulin je rekao:

- Morate da reagujete kada neko pokuša da vas ugrozi, makar i izjavom, kada takva izjava dolazi od tako važnog čoveka u susednoj zemlji, onda morate da odgovorite na izjavu koja dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Ja sam siguran da kada bih ja rekao tako nešto i izjavom ugrozio teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, da bi se itekako našlo ko će reagovati i da bi se reagovalo na državnom nivou. I kao što znate nijedan predstavnik države Srbije nikad svojom izjavom nije povredio teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Uvek smo isticali da smo zemlja koja priznaje Bosnu i Hercegovinu u njenim međunarodno priznatim granicama, da smo garant Dejtonskog sporazuma i da očekujemo da se u Bosni i Hercegovini sve i sprovodi  u skladu sa Dejtonskim sporazumom, u skladu sa koncenzusom tri naroda i dva entiteta.
videoVIDEOGALERIJA
13.12.2017
mp4 (206,66 MB)
Izjava