Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.09.2017.

Duga i uspešna saradnja Republike Srbije i Republike Srpske




Ministar odbrane Aleksandar Vulin boravio je danas u Banjaluci i tom prilikom se sastao sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Petrom Đokićem, u zgradi Vlade Republike Srpske.

Vulin i Đokić sastali su se sa direktorima preduzeća iz oblasti namenske industrije i razgovarali o modelima uspostavljanja snažnije saradnje Republike Srbije i Republike Srpske u toj oblasti.

Sastanku su prisustvovali i v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić.

Prema rečima ministra Vulina, politički odnosi između Republike Srpske i Republike Srbije su na najvišem mogućem nivou i politički  odnosi ne treba da budu jedino što nas povezuje i spaja.

- Ekonomski odnosi takođe moraju da budu podignuti upravo na nivo političkih odnosa koje imamo. Ovde sam danas po naređenju predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i ovde sam da radim na konkretnim mehanizmima kako da se pomogne odbrambena industrija Republike Srpske, kako da se poveže sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije, kako da se unaprede njihovi kapaciteti i da razgovaramo o svim modalitetima našeg ulaska u vlasništvo, da razgovaramo o svim modalitetima kako da tehnologiju, ljude, tradiciju i sve ono što odbrambena industrija Republike Srpske poseduje stavimo i u funkciju Ministarstva odbrane Srbije, rekao je ministar Vulin.

On je dodao da te dve zemlje imaju dugu i uspešnu saradnju sa svim preduzećima o kojima je bilo reči.

- Imamo potrebu i za tehnologijom i ljudima koji rade u tim preduzećima i samo hoćemo da to podignemo na jedan viši nivo. To je odlična mogućnost i da se zadovolje potrebe Vojske Srbije, ali isto tako i da se unapredi i poslovanje ali i život ljudi u Republici Srpskoj. Kada vi oporavite jedno takvo visokotehnološko preduzeće kao što je „Orao“ ili „Kosmos“ ili specijalna fabrika motora, vi čuvate najobrazovanije, čuvate inženjere, čuvate ljude koji su dobro plaćeni, čuvate ljude koji u tehnološkom smislu unapređuju život u svojoj sredini. Upravo to želimo da uradimo, želimo da pomognemo Republici Srpskoj a isto tako želimo da pomognemo i sebi. Želimo da pomognemo svojoj industriji, želimo da obezbedimo da znanje i tehnologija koji su nam potrebni zaista budu i naši, rekao je ministar Vulin i dodao da smatra da je to pravi put saradnje Srbije i Republike Srpske i da je to najbolji način kako pomoći jedni drugima.

- Naši politički odnosi su tako dobri da ekonomija mora da ih sledi i ne sme da bude ispod toga, poručio je ministar Vulin te posebno zahvalio preduzeću „Kosmos“ jer su njihovi stručnjaci radili zajedno sa našim raketašima koji su postigli izuzetne rezultate na gađanju na poligonu u Bugarskoj i, kako je istakao, „da nije bilo njihove stručnosti i tehnologije verovatno naš rezultat ne bi bio tako dobar“.

Ministar Đokić je rekao da je danas sumirana dvodnevna aktivnost koju zajedno realizuju Republika Srbija i Republika Srpska.

- Veoma sam zahvalan ministru Vulinu koji je u ime Vlade Srbije došao sa namerom da pomogne i nastavi intenzivnije provoditi aktivnost koja je započeta pre nekoliko godina. Sada očekujemo da će ona dobiti dodatni intenzitet njegovom aktivnošću na način da ćemo biti u prilici da u narednom periodu bitno promenimo odnose u pogledu stanja i funkcionisanja tri strateška preduzeća u Republici Srpskoj – „Orao“, „Kosmos“ i Fabrika motora specijalne namene „Pale“. Danas smo dogovorili da ćemo u narednim danima definisati u pravnom smislu model saradnje i način kako će to funkcionisati, rekao je ministar Đokić.

Pre sastanka, ministri Vulin i Đokić obišli su preduzeće „Kosmos“ i sastali se sa direktorom Dušanom Vješticom i rukovodstvom preduzeća. Oni su obišli pogon izrade gotovih proizvoda, pogon energetike, Radnu jedinicu za remont elektro-energetike i Metrološku laboratoriju.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.09.2017
mp4 (179,15 MB)
Ministar Vulin
19.09.2017
mp4 (137,59 MB)
Ministar Đokić
19.09.2017
mp4 (39,9 MB)
Sastanak
19.09.2017
mp4 (143,5 MB)
Obilazak preduzeća "Kosmos"