Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.09.2017.

Svečana liturgija i moleban za kadete



Povodom završetka školovanja kadeta 138. klase Vojne akademije i 3. klase Medicinskog fakulteta VMA danas je u paraklisu Pokrova presvete Bogorodice u Vojnoj akademiji održana svečana arhijerejska liturgija sa molebanom.
 
Liturgiju povodom uspešnog završetka školovanja kadeta 138. klase Vojne akademije služio je njegovo preosveštenstvo episkop Mileševski Atanasije (Rakita).
 
Svečanom duhovnom događaju, pored kadeta budućih oficira Vojske Srbije, prisustvovali su načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković sa saradnicima, načelnik Uprave za ljudske resurse (J-1) GŠ VS pukovnik Savo Iriškić, te brojne starešine i sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Tokom svečane liturgije kadeti koji su se po svojoj slobodnoj volji pripremali, prilazili su oltaru i pričešćivali se. Na kraju liturgije čestitajući kadetima na završenom školovanju i skoroj promociji u činove potporučnika, episkop Atanasije je budućim oficirima dao svoj blagoslov, izrazivši veliku radost što mu je i ove godine pripala čast da se raduje uspešnom završetku školovanja kadeta završne godine Vojne akademije.
 
- Vojna akademija omogućila vam je da steknete znanja iz mnogih nauka i veština, i  danas smo zablagodarili gospodu bogu za sve što ste postigli tokom školovanja i što vam je omogućeno da se obrazujete u ustanovi kakva je Vojna akademija – istakao je vladika Atanasije.
 
U ime Vojne akademije prisutne je pozdravio načelnik general-major Goran Zeković, koji se zahvalio episkopu i sveštenstvu za svečanu liturgiju i moleban koji su upriličili za kadete završne godine.