Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.08.2017.

Obeležena 103. godišnjica Cerske bitke



Visokim vojnim i državnim počastima, polaganjem venaca i kulturno-umetničkim programom, u Tekerišu kod Loznice obeležena je 103. godišnjica Cerske bitke, koja predstavlja važnu i prvu pobedu Srbije i saveznika u Prvom svetskom ratu.

Državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je podsetio da se okupljanjem odaje počast slavnim i hrabrim srpskim vojnicima za koje tokom četiri dana reč povlačenje nije postojala i da povlačenja nije bilo, kao i da je srpska vojska hrabro odolevala nadiranju znatno brojnijih i jačih austrougarskih trupa.

Vence povodom 103. godišnjice kod spomen - kosturnice "Cerska bitka" u Tekerišu položili su potomci cerskih ratnika, predstavnici vlasti, članovi udruženja veterana, poštovaoci istorije i mnogi drugi.

U čast cerskim junacima održan je osmi Cerski marš, posvećen vojvodi Živojinu Mišiću tokom kojeg je oko 2.000 učesnika pešačilo od Loznice i Šapca do Tekeriša trasom dugom tridesetak  kilometara.