Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.06.2017.

Polaznici Koledža odbrane NATO posetili Vojnu akademiju




Polaznici 130. kursa za više oficire Koledža odbrane NATO, u okviru njihove studijske posete Srbiji,  boravili su danas u Vojnoj akademiji u Beogradu.

Gostima iz Koledža odbrane NATO, koje je predvodio dekan, brigadni general u penziji František Mičanek, najpre se obratio načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković koji im je predstavio nastavne kapacitete i delokrug rada Vojne akademije i prezentovao  oblike karijernog usavršavanja koji se izvode u ustanovi na čijem je čelu.
 
Tokom sastanka sa polaznicima Koledža NATO odbrane, pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane  Milan Mojsilović rekao je da opredeljenje Srbije za punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja jedan od strateških ciljeva, te da u tom smislu Srbija smatra da je evropski proces najbolji put da se prevladaju problemi nastali u prošlosti tako što bi celi region postao član evropske porodice država i naroda. U vojno-bezbednosnom smislu, kako je zaključio Mojsilović, Srbija se opredelila za politiku vojne neutralnosti i nema aspiracije da postane član NATO, niti bilo koje druge vojne organizacije u svetu. Postojeća saradnja kroz program Partnerstvo za mir, u kojem Srbija učestvuje od 2006. predstavlja uspešan model odnosa sa NATO, koji je u skladu sa njenim interesima, kao i sa zajedničkim interesima očuvanja regionalnog mira i stabilnosti.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, ambasador Branimir Filipović, upoznao je goste sa spoljnom politikom i bezbednosnim izazovima sa kojima se naša zemlja suočava. On je u svom izlaganju naglasio da je održavanje mira, stabilnosti i bezbednosti od suštinskog interesa za napredak i prosperitet Srbije i regiona Zapadnog Balkana. To je, kako je istakao Filipović, osnovni uslov razvoja političkih, ekonomskih i opšte-društvenih odnosa. Zahvaljujući  aktivnostima tokom proteklih godina, Srbija se danas prepoznaje na međunarodnoj sceni kao deo rešenja, a ne deo problema, te se od međunarodnih faktora označava kao izvoznik bezbednosti i stabilnosti. Pritom, Srbija razvija intenzivnu saradnju sa svim važnim partnerima u svetu u mnogim oblastima, uključujući vojnu i bezbednosnu.

Potpukovnik Goran Topalović iz Centra za mirovne operacije Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije govorio je o dosadašnjim aktivnostima Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama. On je tom prilikom podvukao značaj spajanja teorijskih saznanja i iskustava iz prakse za uspešno učešće u misijama kako pod patronatom Ujedinjenih nacija, tako i u onim koje se sprovode kao deo bezbednosnih aktivnosti pod vođstvom Evropske unije.
 

 
photoFOTOGALERIJA